"Svaki drugi roditelj koji zna za kampanju pokrenuo je postupak za upis djeteta u vrtić"

"Važno je istaći da pored teorijskih znanja koja su sticali studenti studijskog programa za predškolsko obrazovanje, ali i obrazovanje učitelja, i oni sa studijskog programa za pedagogiju imaju priliku da osmišljavaju, uvježbavaju, razmjenjuju iskustva sa svojim kolegama, vaspitačima", kazao je dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović
102 pregleda 0 komentar(a)
Svi u vrtić, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Svi u vrtić, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.11.2016. 13:51h

Da kampanja "Svi u vrtić" daje dobre rezultate pokazuje podatak da je ove godine u Mojkovcu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, Šavniku i Plužinama upisano preko 30 odsto više djece nego godinu ranije.

U tim opštinama se od ove godine realizuje pomenuta kampanja, koja je prošle godine sprovedena u Andrijevici, Beranama, Biljelom Polju, Plavu i Rožajama i dala veoma dobre rezultate.

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predstavljeni su rezultati ovogodišnje kampanje, važnost predškolskog obrazovanja, kao i reforme koje su pokrenute u cilju povećanja broja djece u predškolskim, a o tome su govorili šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Arijana Nikolić-Vučinić i dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

"Važno je istaći da pored teorijskih znanja koja su sticali studenti studijskog programa za predškolsko obrazovanje, ali i obrazovanje učitelja, i oni sa studijskog programa za pedagogiju imaju priliku da osmišljavaju, uvježbavaju, razmjenjuju iskustva sa svojim kolegama, vaspitačima", kazao je Barović.

Arijana Nikolić-Vučinić je istakla da kampanja počiva na geslu "podignimo svijest roditelja o značaju predškolskog obrazovanja".

Bendžamin Perks je studentima održao predavanje o ranom učenju i razvoju djeteta, koje je nedavno izlagao na Fakultetu za obrazovanje i Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta Harvard, kao i na Školi za javno zdravlje Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Kampanja je, kako su istakli govornici, uspjela da unaprijedi svijest o značaju predškolskog obrazovanja, a doprinijela je povećanju stope upisa u vrtiće na sjeveru Crne Gore.

Svaki drugi roditelj koji zna za kampanju pokrenuo je postupak za upis djeteta u vrtić.

Gosti fakulteta posjetili su i oglednu učionicu nastalu od materijala koje su studenti volonteri kreirali za potrebe same kampanje i "vrtića na otvorenom".

Kampanja "Svi u vrtić" dio je nastojanja Vlade Crne Gore da do 2020. godine svu djecu uzrasta od tri do šest godina upiše u vrtiće.

Bonus video: