"Vozila sa znakom pristupačnosti osloboditi plaćanja tunela "Sozina", trajekta..."

"Istaknut je značaj propisa da osoba sa 80 odsto ili više procenata tjelesnog oštećenja ili invaliditeta, odnosno osoba kod kojeg je usljed oštećenja utvrđena nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 odsto ili više procenata, može obilježiti vozilo u kojem se prevozi znakom pristupačnosti", saopštili su iz Udruženja
133 pregleda 3 komentar(a)
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Tunel Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2016. 13:08h

U Crnoj Gori potrebno je uspostaviti jedinstveno tijelo vještačenja za utvrđivanje invaliditeta, kako bi te osobe imale pravo na znak pristupačnosti na vozilima kojima se prevoze.

Okrugli sto pod nazivom "Volim da vozim, a nemam ništa protiv i da me voze", posvećen pitanju učešća osoba s invaliditetom u drumskom saobraćaju, održan je u Podgorici.

Ocijenjeno je da je neophodno postojanje adekvatne pravne regulative koja se odnosi na učešće osoba s invaliditetom u drumskom saobraćaju, sa posebnim osvrtom na obilježavanje vozila kojim se prevozi osoba s invaliditetom - znakom pristupačnosti.

"Istaknut je značaj propisa da osoba sa 80 odsto ili više procenata tjelesnog oštećenja ili invaliditeta, odnosno osoba kod kojeg je usljed oštećenja utvrđena nesposobnost donjih ekstremiteta od 60 odsto ili više procenata, može obilježiti vozilo u kojem se prevozi znakom pristupačnosti", saopštili su iz Udruženja.

Ukazano je i na problem nepostojanja Jedinstvenog tijela vještačenja za utvrđivanje invaliditeta, zbog kojeg ne mogu sve osobe s invaliditetom da ostvare pravo na znak pristupačnosti, koje im po zakonu pripada.

"Usljed nepostojanja ovog tijela, koje bi na osnovu jedinstvenih kriterijuma utvrđivalo procenat invaliditeta, osobe s invaliditetom su onemogućene da ostvare svoja prava, jer ne mogu da dobiju status da su osobe s invaliditetom", poručeno je na okruglom stolu.

Zbog značaja ovog problema, Savez udruženja paraplegičara Crne Gore je pokrenuo kampanju pod nazivom „Utvrdite moj invaliditet – Omogućite mi da ostvarim svoja prava“, koja bi trebala da rezultira stvaranjem zakonskih pretpostavki za formiranje Jedinstvenog tijela vještačenja za utvrđivanje invaliditeta.

Na Okruglom stolu je ukazano na povlastice za osobe s invaliditetom koje trenutno proizilaze iz znaka pristupačnosti povlasticama koje bi znak pristupačnosti u budućnosti trebao da omogući.

"Posebno je istaknuto očekivanje da će znak pristpačnosti da omogući pravo na oslobađanje od plaćanja naknade za: prolaz kroz Tunel „Sozina“, prevoz trajektom, putarinu (autoput i slično)", ocijenjeno je na okruglom stolu.

Razgovarano o nepoštovanju propisa kojima je regulisan broj označenih parking mjesta od organa lokalne samouprave u nekim opštinama, odnosno nepostojanje odgovarajućih odluka u svim opštinama na teritoriji Crne Gore.

Učesnici su upozorili problem nemogućnosti da osoba s invaliditetom pohađa praktičnu obuku za vozača, usljed nepostojanja auto škole koja ima prilagođen automobil, što je prepoznato kao primjer neposredne diskriminacije osoba s invaliditetom.

Jedna od tema bilo je i pravo na oslobađanje plaćanja carine i PDV-a prilikom uvoza automobila.

"Istaknuto je da propisi koji se odnose na ovu oblast predstavljaju veliki problem. Iako zakon omogućava ostvarivanje prava na oslobađanje plaćanja carine i pdv-a prilikom uvoza automobila, usljed neadekvatnog zakonskog rješenja to je u praksi gotovo neprimjenjivo", kaže se u saopštenju.

Bonus video: