Milačić: Nisu mi odgovorili na zahtjev da u holu TVCG izložim svoj program

Milačić poziva Savjet RTCG koji je neposredno nadležan nad generalnim direktorom Javnog servisa, da preuzme inicijativu i založi svoj uticaj i nadležnosti kako bi se izbjegla kompromitacija konkursa
58 pregleda 25 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: PR Centar
Marko Milačić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.11.2016. 12:19h

Kandidat za direktora Televizije Crne Gore Marko Milačić saopštio je danas da mu generalni direktor Televizije Crne Gore (TVCG) nije odgovorio na zahtjev da u holu TVCG predstavi svoj program koji bi sprovodio ukoliko bi bio izabran za direktora.

Milačić je kazao da je kao kandidat za direktora TVCG zahtjevao odgovor generalnog direktora TVCG, neposredno nadležnog za njegov eventualni izbor, za prijem u holu TVCG na kojem bi zaposlenima i svim zainteresovanim licima izložio svoj program i viziju.

"Koncept sam nazvao "Televizija svih - viđenje problema i rješenja u funkcionisanju televizije", kojim bih se bavio u mandatnom periodu. Posljednje ne samo zbog osnovne obaveze prema javnosti da izbor direktora za jednu tako važnu funkciju bude transparentan i otvoren, već i zbog odgovornosti prema samom konkursu na kome treba obaviti izbor između određenog broja kandidata, čije reference, mogućnosti i vizije treba detaljno i konkretno razumjeti i u tom cilju prikupiti od kandidata širok broj podataka, detalja i obaviti druge radnje u cilju artikulisanja javnog interesa u rješavanju ovakvog kadrovskog pitanja. Ono što je zabrinjavajuće je da ne samo da nisam dobio termin za održavanje ovako važnog prijema u TVCG, već kao kandidat nisam dobio zvaničan odgovor na predati zahtjev, i pored višednevnih upornih poziva i urgencija", istakao je Milačić u pismu savjetu RTCG, nezadovoljan odnosom Javnog servisa prema procesu izbora novog direktora..

On je dodao da ovdje nije u pitanju problem lične prirode, već je u ovom slučaju, u širem smislu, u pitanu zvaničan odnos Javnog servisa prema građanima Crne Gore.

Milačić poziva Savjet RTCG koji je neposredno nadležan nad generalnim direktorom Javnog servisa, da preuzme inicijativu i založi svoj uticaj i nadležnosti kako bi se izbjegla kompromitacija navedenog konkursa i izbjeglo stvaranje utiska da konkursna procedura služi isključivo za formalno pravnu autorizaciju partijskih naredbi i da zapravo postoji diskurs izmemeđu fingirane zakonske procedure i stvarne prirode konkursa.

"Nadam se da će izbor kandidata biti izvršen transparentno, pa i kroz izlaganja vizija, programa i sučeljavanja stavova, uz učešće kompletne javnosti (iako to nije, što je loše, strogo formalno obaveza) što RTCG zaslužuje kao etički i profesionalni minimum garancija za kvalitetno obavljanje važnih funkcija, umjesto rukovođenja principima diskriminacije prema kandidatima, političke podobnosti, nepotizma i neprimjerene servilnosti, na štetu javnog interesa, kvaliteta i ambicije za stvaranjem kredibilnog Javnog servisa. Molim vas za hitnu reakciju po ovoj predstavci kako bi raspisani konkurs makar i u ovom trenutku dobio karakter utakmice među kandidatima i zaista dobio obrise izbora između više različitih kandidata i izbjegao da bude, kako se to sada - imajući u vidu sve ovo - čini, verifikacija partijske naredbe, neformalnih centara moći i unaprijed donijetih, netransparentnih i zakulisnih odluka", naveo je Milačić u pismu.

On tvrdi da će ukoliko se ovo nastavi, naročito nakon ovog obraćanja Savjetu RTCG, tretirati to kao otvorenu diskriminaciju i sabotažu jednog od kandidata za direktora TVCG.

"O tome ću automatski obavijestiti javnost kojih se to najviše tiče, ali i relevantne domaće i međunarodne organizacije, koje se bave ovom tematikom. Javni servis mora biti servis svih, i građani to moraju jasno osjetiti, a ovo sigurno nije način i put za to", zaključio je Milačić u pismu.

Novinar i politički aktivista Marko Milačić predstavio je program za unapređenje Televizije Crne Gore (TVCG) i predao prijavu za direktora tog medija 4. novembra.

Bonus video: