Šegrt: Postoji rizik od pojave zaraznih bolesti u Beranama

Šćekić je naglasio da je urgentno rješavanje problema gradskog vodovoda, i apelovao da zdravstvene usluge treba pružiti i stanovnicima Pešaca koji su evakuisani
2 komentar(a)
Poplave, Foto: Tufik Softić
Poplave, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 09.11.2016. 19:10h

Situacije, kakva je trenutno u Beranama, rizične su za nastanak zaraznih i crijevnih bolesti, zbog čega je neophodno preduzeti preventivne mjere, ocijenjeno je prilikom posjete ministra zdravlja Budimira Šegrta toj opštini. Šegrt je danas obišao poplavljena područja i kolektivni smještaj u Beranama, i razgovarao sa predsjednikom Opštine, Dragoslavom Šćekićem.

Berane i Rožaje: Rijeke miriju, vodostaj blago opada >>>

Kako je saopšteno iz Opštine Berane, Šćekić je informisao Šegrta o stanju u opštini, štetama na infrastrukturi, vodovodu i domaćinstvima, kao i o mjerama koje je lokalna uprava preduzela. „Posebno se osvrnuo na naselja Pešca, Lužac, Riversajd, Talum, gdje je stanje alarmantno. On je naglasio da je značajan broj stanovnika Riversajda smješten u kolektivnom smještaju u nekadašnjoj fabrici Celuloze i paprira“, kaže se u saopštenju.

Šćekić je kazao da bi uslovi u kolektivnom smještaju morali bi biti daleko bolji

Šćekić je kazao da bi uslovi u kolektivnom smještaju morali bi biti daleko bolji. „Ali smo se, shodno hitnosti situacije, maksimalno potrudili da što prije nađemo rešenje privremenog karaketra za te ljude koji trenutno ne mogu boraviti u svojim kućama“, objasnio je on.

Kako je naveo, opštinska preduzeća, prvenstveno mehanizacija Agencije za izgradnju i razvoj i privatni preduzetnici, sanirali su pričinjenu štetu i zaštitili od daljih poplavnih talasa dio Pešaca, kao i naselja Petnjik, Dapsiće i Budimlja.

„Veliki problem u trenutno nama predstavlja i voda, jer je izlivanjem pritoke Bistrica oštećen gradski vodovod, pa smo prinuđeni da naselja snabdijevamo vodom alternativnim rješenjima, odnosno putem cisterni od kojih je jedna već danas postavljena u gradu“, kazao je Šćekić. On je kazao da je opština Berane u jako teškoj situaciji, i dodao da vjeruje da će lokalna uprava, u saradnji sa nadležnim institucijama, dati sve od sebe da probleme izaivane poplavama što hitnije riješi. Šćekić je naglasio da je urgentno rješavanje problema gradskog vodovoda, i apelovao da zdravstvene usluge treba pružiti i stanovnicima Pešaca koji su evakuisani. Šegrt je ocijenio da je akcija pomoći u najugroženijim područjima opštine za kratko vrijeme bila uspješna.

On je kazao da je danas u Beranama bio u prilici da vidi koliku je štetu pričinila vodena stihija naseljima i velikom broju stanovništva, poremetivši komfor i kvalitet života. „Ovakve situacije su svakako veliki faktor rizika za nastanak zarazne i crijevne bolesti, i prevashodno zadatak sistema zdravstva jeste da se radi permanentna kontrola nadzorne prevencije da ne bi došlo do pojave tih bolesti“, rekao je Šegrt. On je kazao da je Ministarstvo je, zbog novonastale situacije, bilo u stalnoj komunikacijisa Domom zdravlja i Institutom za javno zdravlje, i da je danas na licu mjesta vidio da su preduzete zdrastveno sanitarne mjere koje su neophodne u takvim situacijama da ne bi došlo do neželjenih psoledica. „Ima još dosta posla da se uradi na ovom polju. Potrebno je da se prati higijensko–epidemiološka situacija, posebno u kolektivnom smještaju, dok se ne stvore uslovi da se obezbijedi povratak porodica u svoje domove“, kazao je Šegrt. On je poručio da će Ministarstvo, zajedno sa Institutom za javno zdravlje i beranskim Domom zdravlja, preduzeti sve neophodne mjere da se ne bi pojavilo bilo kakvo iznenađenje u smislu sigurnosti življenja u Beranama. Direktorka Doma zdravlja, Zuhra Hadrović, istakla je da su pružene zdravstvene usluge svima Romima iz naselja Riversajd , bez obzira da li posjeduju lična dokumenta ili ne. Ona je istakla da će Romima biti na raspolaganju medijator koji će im pomoći oko dobijanja ličnih dokumeta, i dodala da će stanovnici Riversajda i Taluma i narednih dana biti pod zdravstvenim nadzorom.

Bonus video: