Berane i Rožaje: Rijeke miriju, vodostaj blago opada

Jedna ciatijerna pijace vode dopremljena je iz Kotora, a očekuje se i dolazak šlepera flasirane vode koja će biti podijeljena u najugroženijim gradskim područjima
114 pregleda 0 komentar(a)
riverside, Foto: UNHCR
riverside, Foto: UNHCR
Ažurirano: 09.11.2016. 15:19h

Prestanak padavina u Rožajama uslovio je smanjenje nivoa rijeka i situacija na ugroženim područjima je počela da se stabilizuje.

Predsjednik Opštine Ejup Nurković je danas sazvao sjednicu kriznog štaba na kojoj je dogovoreno da se formiraju komisije za procjenu šteta od elemetarnih nepogoda.

Kako je „Vijestima“ kazao jedan od učesnika tog sastanka, Nurković je od prisutnih tražio i da verifikuju njegovu odluku da se u gradu proglasi vanredno stanje.

Opštinske službe još nigdje zvanično nijesu objavile odluku o proglašenju vanrednog stanja

„Koliko je to zakonita odluka, obzirom da nije donešena juče kada je stanje na terenu bilo alarmantno, ne znam“, rekao je sagovornik „Vijesti“.

Opštinske službe još nigdje zvanično nijesu objavile odluku o proglašenju vanrednog stanja.

Na sastanku je konstatovano i da u lokalnom budžetu neće biti para za saniranje štete i pomoć ugroženim porodicama. Donijeta je odluka da se otvori žiro račun za tu svrhu kako bi dijaspora eventualno uplatila novčanu pomoć.

Izlivanje Lovničke i Grahovske rijeke, Ibra, Županice i Crnje izazvalo je poplave u više rožajskih sela i naselja. Pričinjena je znatna materijalna šteta na putevima, mostovima, na imanjima, u kućama i na drugim objektima.

I dalje prate situaciju

Rijeke na području Berana su u mirovanje ili blagom opadanju vodostaja zbog smanjenog intenziteta padavina.

Krizni štab i dalje prati situaciju iz sata u sat, a glavni problem u gradu je i dalje nedostatak vode za piće budući da je ona iz gradskog vodovoda samo za sanitarni upotrebu.

Jedna ciatijerna pijace vode dopremljena je iz Kotora, a očekuje se i dolazak šlepera flasirane vode koja će biti podijeljena u najugroženijim gradskim područjima.

Na apel JP Vodovod i kanalizacija trgovinskim lancima i fabrikama vode u Crnoj Gori da dobijaju vodu gradjanima Beranabnije bilo odgovorio pa je konstatovano kako izostaje solidarnost.

Saopštenjem se ogasio i UHCR, koji je podijelilo je pomoć ugroženim porodicama iz izbjegličkog naselja Riversajd u Beranama, koje su bile prinuđene da napuste svoje domove zbog rizika od izlivanja nabujale rijeke Lim.

Za oko 300 evakuisanih stanovnika ovog naselja i dio lokalnog stanovništva, UNHCR je obezbijedio po 400 dušeka, ćebadi i vreća za spavanje, kao i pakete sa hranom i vodu za piće. Humanitarna pomoć dopremljena je na lokaciju starog Doma zdravlja, koju je Opština Berane odredila za privremeni smještaj ugroženih porodica.

Bonus video: