ERASMUS+ razmjena sa Bratislavom: Benčik će održati predavanja i radionicu sa studentima FVU

"Biće to prilika da se zainteresovana publika informiše o bratislavskoj akademiji i njenih 13 katedri na sva tri ciklusa studija (BArt, MArt i ArtD)"
128 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Mediteran, Foto: Univerzitet Mediteran
Univerzitet Mediteran, Foto: Univerzitet Mediteran
Ažurirano: 08.11.2016. 19:12h

Fakultet vizuelnih umjetnosti (FVU) Univerziteta Mediteran ugostio je danas nastavnika bratislavske Visoke škole likovnih umjetnosti, Marcela Benčíka, grafičkog dizajnera mlađe generacije, saopšteno je iz Atlas grupe.

"Gostovanje Benčíka rezultat je zajedničke aplikacije FVU i bratislavske VŠVU za inovirani program mobilnosti ERASMUS+ i predstavlja njegovu inicijaciju. Program će se nastaviti u ovoj i narednoj akademskoj godini obostranom razmjenom studenata i nastavnog osoblja. Do kraja ovog prvog ciklusa razmjene, podgorički FVU će delegirati ukupno tri studenta na semestralne studijske boravke i dva nastavnika, a isto tako, ugostiće još po jednog nastavnika i studenta iz Bratislave", navodi se u saopštenju Atlas grupe.

U saopštenju se dodaje da će u toku svog nedjeljnog boravka, Benčík održati nekoliko predavanja, prezentacija i dvodnevnu radionicu sa studentima.

"Biće to prilika da se zainteresovana publika informiše o bratislavskoj akademiji i njenih 13 katedri na sva tri ciklusa studija (BArt, MArt i ArtD). Benčík će zatim predstaviti svoju pristupnu disertaciju Kolizija grafičkog dizajna i umjetnosti, na šta će se nadovezati i prezentacija njegovih vodećih projekata u polju umjetnosti, dizajna i arhitekture (Kultupark, Košice, XI Bijenale arhitekture, Venecija,...)", piše u saopštenju.

Navodi se i da su druga dva dana rezervisana za radionicu sa studentima dizajna FVU, kojima će se pridružiti i nekoliko studenata srodnih crnogorskih fakulteta.

"Benčík će pokušati da sa studentima da odgovor na pitanje šta jedan grafički dizajner može da pruži lokalnoj zajednici, tj. koje su njegove mogućnosti i odgovornosti u oblikovanju javnog prostora. Naime, u novije doba interdisciplinarnosti grafički dizajneri su pozvani da reaguju na prostor i u njemu ostavljaju poruke koje su komunikativne i lako se čitaju na primarnom nivou. Dizajneri današnjice sposobni su da rade u različitim razmjerama, materijalima i tehnologijama, te shodno tome mogu imati uticaja na javni prostor i urbane strukture grada i države", piše u saopštenju Atlas grupe.

Kazali su i da će kroz nekoliko koraka rada u učionici i na terenu, radonica rezultirati konkretnim rješenjima studenata - svojevrsnim reakcijama na situacije u javnom prostoru Podgorice - sabranih u prigodnu publikaciju.

"Ovo je i prilika za administraciju Fakulteta vizuelnih umjetnosti da proširi mogućnosti korišćenja programa ERASMUS+ u inoviranju postojećih studijskih programa, za umrežavanje sa školama programskih zemalja u cilju stvaranja udruženih magistarskih studija (joint master). Susret sa Doc.Benčíkom, jednim od prvih doktora umjetnosti te vrste, ujedno je i prilika za širenje studija na treći (doktorski) ciklus", zaključuje se u saopštenju.