Letovima za Beograd pune liniju za Njujork

Iz menadžmenta MA su kazali da “code share” sporazum nije podrazumijevao automatsku primjenu, već otvaranje pregovore o četiri dodatna aneks ugovora - o redu letjenja, o handling procedurama, o rezervacionim procedurama i o obračunu
96 pregleda 3 komentar(a)
Air Serbia, Foto: Shutterstock
Air Serbia, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.11.2016. 14:56h

Kompanija Montenegro erlajnz (MA) završila je pregovore o četiri podugovora sa avioprevoznikom Air Serbia (AS), a koji su dio načelnog “code share” sporazuma sklopljenog ljetos.

“Vijestima” je iz MA potvrđeno da će ugovori biti potpisani uskoro.

Iz menadžmenta MA su kazali da “code share” sporazum nije podrazumijevao automatsku primjenu, već otvaranje pregovore o četiri dodatna aneks ugovora - o redu letjenja, o handling procedurama, o rezervacionim procedurama i o obračunu.

“Ugovori su u međuvremenu ispregovarani i biće potpisani narednih dana u Beogradu. Posebna okolnost je vezana za dobijanje potrebnih dozvola MA za prodaju karata na relaciji Podgorica-Beograd-Njujork, što zahtijeva specifičnu pravnu proceduru koju je MA već otpočeo. Ovo su sve razlozi zbog čega su i MA i AS samostalno planirale zimski red letjenja”, kazao je “Vijestima” menadžer MA Darko Abramović.

Prema sporazumu potpisanom 18. avgusta, AS će svoju oznaku staviti na letove MA iz Podgorice i Tivta za Beograd i Rim.

MA dobija mogućnost da svoju oznaku stavi na letove AS iz Beograda na 32 destinacije u Evropi, Aziji i SAD.

To u praksi znači da će MA prodavati dio sjedišta u avionima AS i obrnuto, na pomenutim linijama.

MA od kraja okrobra primjenjuje zimski red letjenja koji podrazumijeva 44 leta sedmično između Podgorice i Tivta sa Beogradom, Moskvom, Frankfurtom, Ljubljanom, Parizom, Rimom, Bečom i Cirihom.

U odnosu na zimski red letjenja iz prošle godine, MA je smanjio saobraćaj za jednu sedmičnu rotaciju na liniji Tivat-Moskva, odnosno dvije između Podgorice i Beograda.

To će se, međutim, brzo promijeniti…

“Kada se dobiju sve potrebne dozvole za prodaju karata prema Njujorku, MA će zbog bolje pokrivenosti ka toj destinaciji, uvesti tri dodatna leta nedjeljno - ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom na relaciji Podgorica - Beograd. Na letovima iz Tivta za Beograd neće biti izmjena”, kazao je Abramović.

Od nova tri sedmična leta iz Podgorice za Beograd, dva su u direktnoj funkciji dovođenja putnika za liniju AS iz Beograda za Njujork.

Ta kompanija počela je ljetos sa pet sedmičnih rotacija da leti za Njujork, dok će tokom zime saobraćati tri puta sedmično.

Istovremeno, AS je, po zimskom redu letjenja, smanjila za tri broj sedmičnih rotacija za Podgoricu.

To znači da AS dio “svojih” putnika iz Crne Gore svjesno prepušta MA, koji bi u suštini trebalo da dovodi putnike na aerodrom Beograd, odakle dnevno u tri navrata kreću “valovi” aviona srpskog prevoznika ka brojnim destinacijama u Evropi i na Srednjem istoku.

Dio javnosti sporazum je doživio kao loš potez MA, jer će vrnogorska kompanija najvjerovatnije red letjenja morati da prilagođava AS.

Sa druge strane, vazduhoplovni i ekonomski stručnjaci saglasni su da će MA iz ovog aranžmana imati mnogo više koristi nego AS, te da je sporazum za MA koja se nosi sa teškom finansijskom slikom i ogromnim dugovima od skoro 80 miliona eura - jedini put za preživljavanje.

U menadžmentu MA kažu da “code share” saradnja ide i u pravcu ostvarivanja zadatka koji su dobili od Vlade da “otvori nove avio linije i učini našu zemlju dostupnijom tržištima koja su nam bila nedostupna”.

Beograd je, zahvaljujući rapidno rastućoj AS kojoj je suvlasnik kompanija Etihad Airways iz Abu Dabija, jedini u regionu direktno povezan sa SAD, a uskoro će imati i direktnu vezu sa Kinom i, vjerovatno, Indijom i Japanom.

Očekuju veći broj putnika i prihode tokom zime

Abramović je istakao da sporazum doprinosi povezivanju MA sa Etihadom, odnosno “kvalitetnim strateškim partnerom u avio industriji i korišćenju prednosti kapaciteta njegove saobraćajne i komercijalne mreže”.

Naglasio je da je Odbor direktora MA formirao komisiju za praćenje realizacije.

“Obezbjeđuje bolju pozicioniranost MA na velikom broju tržišta koja je Etihad već osvojio, bolje uslove za saobraćaj koju je razvio ovaj sada svjetski brend kao i bolje korišćenje MA resursa. Potpisivanje code share ugovora znači otvaranje 32 nove destinacije koje će biti dostupne građanima Crne Gore i to u Sjevernoj Americi, Bliskom istoku, sjevernoj, zapadnoj i srednjoj Evropi, Rusiji, istočnom Mediteranu. Ovo će nesumnjivo biti važan impuls kompletnoj crnogorskoj privredi, naročito turističkoj, što je takođe i bio cilj menadžmenta. Realizacijom ugovora će se povećati broj putnika u periodu zimske sezone, što će generisati dodatni prihod u zimskim mjesecima kada kompanija ima mnogo manji saobraćaj u odnosu na ljetnju sezonu. Kalkulacije za ljetnju sezonu, pokazuju očekivani minimalni porast prihoda za 1,3 milona eura”.

Bonus video: