Ulcinj: Privremeno povučen tender za ribarske kućice

Više vlasnika objekata na Bojani požalilo se "Vijestima" da im je upisana veća kvadratura od one koje posjeduju
89 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 08.11.2016. 10:56h

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, povuklo je privremeno sa javnog tendera za zakup državnog zemljišta na obalama Bojane, ukupno 34 lokacije koje koriste ribari. JP je tim potezom pokušalo da amortizuje gnijev bojanskih ribara koji poručuju da ni po cijenu sukoba neće dozvoliti da im kolibe, koje im, kako kažu, služe za egzistenciju, prigrabe putem javne licitacije druge osobe koje nemaju dodirnih tačaka sa ribarenjem.

"To je privremeno rješenje koje smo donijelo u dogovoru sa resornim ministarstvima. Ostaje da vidimo kako te lokacije i objekte na njima, treba finalno tretirati u Katalogu za koji je saglasnost dala Vlada", kazala je "Vijestima" pomoćnik direktora Ljubomirka Vidović.

Inicijativu o povlačenju dijela lokacija iz javne licitacije, pokrenuo je predsjednik UO JP Džaudet Cakuli.

"Na redovnoj sjednici Upravnog odbora, koja je odrzana u utorak, 2. novembra ove godine, usvojena je odluka da se lokacije, odnosno objekti vlasnika koji su u 2015, imali ribarsku dozvolu za privredi ili sportski ribolov, izuzmu iz tekuceg procesa javnog objavljivanja. Proces je odložen dok ne bude završen postupak obuhvatanja tih objekata u Katalogu kao objekata sa posebnim, odnosno povlascenim tretmanom", piše u saopštenju Cakulija.

Dodaje se da je na elektronskoj sjednici Upravnog odbora, koja je odrzana 05.11.2016. godine, usvojen amandman na Odluku o Javnom pozivu za prikupljanje ponuda za zakup zemljišta na obalama rijeke Bojane prema Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, kojim se brišu 34 lokacije i objekti ribara.

"Privremeni objekti i lokacije koje su iskljucene iz ovog Javnog poziva, bice obuhvacene naknadnim javnim pozivom prema uslovima i postupku koji ce se precizirati kroz izmjenu Odluke o objavljivanju javnog poziva, koja mora da prodje proceduru pribavljanja saglasnosti Vlade", piše u saopštenju.

Ističe se da je u saradnji sa MUP- om u cilju stvaranja uslova za ucesce stranaca u postupku, data i dodatna mogucnost dostavljanja potvrde o predatom zahtjevu za odobravanje privremenog boravka saglasno Zakonu o strancima.

Više vlasnika objekata na Bojani požalilo se "Vijestima" da im je upisana veća kvadratura od one koje posjeduju.

"To je posljedica toga što mjerenju nijesu prisustvovali i vlasnici. Svaki zahtjev, odnosno žalbu po0vodom toga, JP je proslijedilo ministarstvu. U svakom slučaju, ti nesporazumi biće riješeni tokom procesa o zaključenju ugovora", kazala je Vidović.

Prvi tender za 142 lokacije, ističe 11. novembra.

Tim povodom sinoć su u sali SO Ulcinj ribari detaljnije upoznati sa zaključkom Upravnog odbora Morskog dobra.

Bonus video: