Izlivaju se rijeke u Rožajama i Beranama, na stotine kuća ugroženo

„Iz korita se izlila Lovnička rijeka pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije koje je posebno ugroženo. Jednu porodicu iz Ulice Oslobođenja smo tokom noći evakuisali“, kazao je Agović
285 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2016. 17:29h

Najmanje sto kuća u ovom trenutku je ugroženo od vodene bujice nastale izlivanjem rožajskih rijeka, uslijed obilne kiše koja pada već 48 sati.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Nuradina Agovića, njihove ekipe su od dva sata iza ponoći na terenu. Mještanima pomaže i mehanizacija Komunalnog preduzeća i vodovoda.

„Iz korita se izlila Lovnička rijeka pa su poplavljene kuće u Donjoj Lovnici i naselju Hurije koje je posebno ugroženo. Jednu porodicu iz ulice Oslobođenja smo tokom noći evakuisali“, kazao je Agović.

Izlila se i rijeka Županica koja je ugrozila kuće i živote mještana na potezu od Kalača do Dedeića.

„Ogromna šteta je pričinjena u Grahovači od vodene bujice koja nosi sve pred sobom, a kritična situacija od izlivanja Ibra je u donjem dijelu Rožaja“, kazao je Agović.

Na terenu je tokom noći bio i predsjednik Opštine Ejup Nurković koji je, kako prenose društvene mreže, proglasio vanredno stanje u gradu i pozvao mještane da pomognu svojim ugroženim komšijama.

Nabujala planinska rijeka Bistrica odnijela je dio novog puta koji od Berana vodi prema Jelovici, a sa putem je odnesen i dio novog gradskog cjevovoda iz pravca Merića vrela.

Prema riječima direktora JP Vodovod i kanalizacija Vuka Todorovića, gradski vodovod sa ovog izvorišta je morao biti isklječen, a grad će se vodom snabdijevati sa alternativnog izvorišta Manastirsko vrelo.

„Vodu iz gradskog vodovoda treba koristiti samo u tehničke svrhe, nikako za piće. Obavijestili smo Institut za javno zdravlje da hitno izvrši uzorkovanje i ispitivanje vode“ – rekao je Todorović.

On je dodao da štete trenutno ne mogu da se procijene jer je nemoguće prići oštećenim mjestima na putu prema selu Lubnice i Jelovici.

Rijeka Bistrica poplavila je i veliki broj kuća u gradskom naselju Buče i kompletna gradska mehanizacija je trenutno tamo na terenu pokušavajući da reguliše tok ove divlje rijeke. U naseljima Buče i Pešca preventivno je isključena struja.

U gradskom dijelu i slivu rijeke Lim najkritičnije je kao i obično u izbjegličkom naselju Riversajd, gje je za sada poplavljeno nekoliko kuća.

Kiša u Beranama ne prestaje pada po svemu sudeći najintenzivnije padavine bile su u području planine Bjelasice odakle dolazi nabujala rijeka Bistrica.

Opštinski krizni štab je od juče u stalnom zasijedanju, a građanima je preporučeno da se dvadeset četiri sada mogu javljati na telefon Službe zaštite i spasavanja 123.

Poplava je takođe napravila štetu na infrastrukturi pošto je otkinula dio put Kolašin - Berane.

Prema poslednjim informacijama uže gradsko jezgro trenutno nije ugroženo“, navodi se u saopštenju Opštinskog štaba za upravljanje u vanrednim situacijama.

Direktorat: Najkritičnije u Beranama

Obilne padavine u prethodna dva dana ugrozile su područja opština Petnjica i Rožaje, a situacija je najkritičnija na teritoriji Berana gdje se izlila rijeka Bistrica, saopšteno je iz Direktorata za vanredne situacije

Kako se navodi, Direktorat je, nakon dostavljenog upozorenja od Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju 5. novembra u kome se navodi da se na teritoriji zemlje očekuju nestabilne vremenske prilike sa jakom kišom 6. i 7. novembra, preko Operativno-komunikacionog centra (OKC) 112, poslao upozorenje svim lokalnim samoupravama da podignu nivo operativne spremnosti.

„Prema informacijama kojima Direktorat u ovom trenutku raspolaže, obilne padavine u prethodna dva dana ugrozile su područja opština Berane, Petnjica i Rožaje. Situacija je najkritičnija na teritoriji Opštine Berane gdje se izlila rijeka Bistrica, ugrozivši oko 80 domaćinstava“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je povećani vodostaj rijeke Lim ugrozio izbjegličko naselje Riverside, gdje je bilo potrebno evakuacijA stanovništva.

„Zbog situacije na terenu, Opština Berane se obratila za pomoć Direktoratu, tražeći pumpe za ispumpavanje vode i šatore. Situacija u ostalim opštinama do sada nije zahtijevala angažovanje ljudskih i materijalnih resursa drugih opština, kao ni resursa na državnom nivou“, saopšteno je iz Direktorata.

Tačnije, kako se navodi, na teritoriji Opštine Rožaje, u ranim jutarnjim satima, izlile su se sve pritoke i povećale vodostaj rijeke Ibar.

Shodno informacijama kojima Direktorat raspolaže, situacija u toj Opštini je trenutno stabilna.

„Na teritoriji Opštine Petnjica, gdje je došlo do izlivanja rijeke Popče, bilo je ugroženo 15 kuća. I na teritoriji ove opštine situacije je, prema raspoloživim informacijama, trenutno stabilna“, rekli su iz Direktorata.

Oni su saopštili da, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava, kontinuirano prate situaciju na terenu.

Opštinke službe angažovale su, dodali su, sve raspoložive materijalne i ljudske resurse na lokalnom nivou, u cilju smanjenja posljedica po građane i materijalna dobra.

„Takođe, Direktorat je preko OKC 112 uspostavio komunikaciju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i Albanije, u cilju kontinuiranog praćenja stanja vodostaja na rijeci Bojani i Skadarskom jezeru, kao i na rijeci Drini. U komunikaciji sa Elektroprivredom Crne Gore, kontuirano se prati nivo vodostaja hidroelektrana Perućica i Piva“, rekli su iz Direktorata.

Oni su kazali da će, u slučaju pogoršanja situacije, reagovati u skladu sa nadležnostima, što podrazumijeva angažovanje svih raspoloživih ljudskih, materijalnih i tehničkih sredstava kojima država raspolaže.

Iz Direktorata su podsjetili građane da se, ukoliko im treba pomoć, obrate opštinskim službama za zaštitu i spašavanje na broj 123 ili Direktoratu na broj za hitne situacije 112.

Trenutno nema poplava na Cetinju, službe u pripravnosti

Na teritoriji Cetinja za sada nema poplava, a sve službe Prijestonice su u pripravnosti, naročito u područjima koja su se ranijih godina pokazala kao rizična po tom pitanju.

Kako je agenciji Mina saopšteno iz Prijestonice, opštinske službe su danas obišle Rijeku Crnojevića i ostale lokacije koje su ranije bile rizične kada su poplave u pitanju.

Oni su podsjetili da je u protekla tri dana najviše kiše palo na području Cetinja.

"Za sad nema poplava. Preventivno djelujemo na način što su sve službe pripravne, s obzirom da smo ranijih godina imali dosta iskustva sa poplavama", kazali su iz Prijestonice.

Prema njihovim riječima, već postoji neka uhodana šema na koji način se reaguje u takvik situacijama.

"Činjenica je da je nivo jezera i Rijeke Crnojevića veći, ali za sad nije bilo potrebe za nekim većim intervencijama", naveli su iz Prijestonice.

U Kolašinu stanje daleko od alarmantnog

Teškoće, koje u kolašinskim prigradskim naseljima imaju zbog obilnih padavina minulih dana, daleko su od alarmantnog stanja, tvrde u Opštini.

Zbog toga neće ni biti formiran krizni štab, kako su mještani pojedninih naselja sugerisali.

Predsjednica Opštine Željka Vukanović, te direktor Komunalnog, načelnik Komunalne policije i komandir Službe Zaštite, Dragan Šekularac, Zoran Kujović i Miloš Vlahović, obišli su naselja pored rijeka Svinjače i Tare.

Kako je Vuksanovićeva rekla novinarima, ni jedan stambeni objekat nije ugrožen, a ne očekuje se da će se stanje pogoršati, jer je najavljeno slabljenje padavina. Ona tvrdi da je najčešći uzrok dosad načinjene štete na imanjima i pomoćnim objektima ljudski faktor.

"Naš zaključak je da gdje god postoji mogućnost da bude ugrožen neki objekat, kriv je čovjek. Prije svega, mislim na činjenicu da su brojni slučajevi pravljenja nasipa tik pored rijeke, kako bi se gradile kuće. Sada, s obzirom, da je na taj način promijenjen tok rijeke, voda udara u te nasipe i vraća se na drugu stranu gdje plavi i potkopava zemljište, pa čak, u pojednim slučajevima, odnosi djelove davno izgrađenih potpornih zidova", kazala je ona.

U budućnosti bi se, kazala je Vuksanovićeva, moglo desiti da, pri obilnim višednevnim padavinama, bude ugrožena i stambena zgrada za lica u stanju socijalne potrebe, iako taj objekat ima potporni zid. Veliki problem, kaže ona, je i odlaganje smeća u koritima rijeka i potoka. Nagomilani otpad stvara "brane", koje preusmjeravaju vodu van korita.

Iz Opštine su najavili da, kako kažu, kad već nije ranije to učinjeno, naprave evidenciju svih onih koji su gradili nasipe i pravili stambne objekte na tim djelovima.

"Vrijeme je davno bilo da se to ne dozvoli, međutim, mi ćemo da pokrenemo postupke, da se, čim se za to stvore mogućnosti, ti objekti uklone. Takođe, oni koji su pravili nasipe, biće u obavezi da to isprave", rekla je ona.

Lokalna upava je, kaže predsjednica, nemoćna kad je u pitanju "divlje" naselje od nekoliko desetina kuća na Lugu. Tamo su stambeni objekti građeni, kako kaže, u samom koritu Tare. To je dugoročni i za sada, prema mišljenju Vuksanovićeve, nerješiv problem, jer nijesu poštovani propisi da se ne smije graditi na bliže od 100 metara od korota velikog vodotoka.

Vuksanovićeva je kazala i da postoje problemi sa izlivanjem Drcke na Mateševu, gdje su se mještani samo organizovali i otklonili opasnost od vode za svoje objekte. Takođe, prema informacijama koje imaju u Opštini, odron je pao na put u Prekobrđu, pa će biti neophodna intervencija i u tom dijelu kolašinske Opštine.

Sanacija oštećenih saobaćajnica u prigradskim naseljima, obećala je predsjednica Opštine, biće urađena, onoliko koliko je u mogućnosti lokalne uprave, čim se vremenske prilike stabilizuju.

Mještani Luga tvrde da je stanje alarmantno: Lokalna vlast neće da pošalje mehanizaciju

Mještani naselja Lug kazali su novinarima da je situacija alarmantna i da su cijelu noć čuvali kuće od vode. Oni su kazali da lokalna vlast da nije željela da pošalje mehanizaciju da preusmjeri vodu iz potoka Gušmirać. Taj potok, tvrde, a ne Tara je velika opasnost za naselje.

"Sve je ovo zbog potoka, koji teče niz brdo iznad naselja. Nikako godinama da ukapiraju da ga treba usmjeriti da teče prema Tari, a ne prema nama", kažu mještani.

Oni tvrde da je voda prodrla u nekoliko kuća, ali i uništila 50 kg u ribnjaku jednog od mještana.

NP "Biogradska gora" će od srijede biti ponovo otvoren za posjetioce

Nacionalni park (NP) "Biogradska gora" će od sjutra biti ponovo otvoren za posjetioce. Zbog posljedica nevremena, NP je juče zatvoren za turiste, a zaposleni u tom preduzeću naporno su radili dva dana kako bi bar djelimično, doveli u red ono što su kiša i vjetar oštetili.

Direktor NP Saša Jeknić apelovao je na posjetioce da budu pažljivi, zbog , eventualnih, odrona na prilaznom putu od Kraljevog kola do Biogradskog jezera.

“Uz angažovanje potrebne mehanizacije i svih u kolektivu veći dio odrona i drugog materijala je očišćen. Urađene su i hitne popravke na krovnoj infrastrukturi objekata. Iako smo veći dio mobilijara, koji je bio montažno- demontažnog tipa, uklonili, dio je, ipak, ostao zarobljen pod vodom. Imamo dosta štete na parkovskom mobilijaru (klupe,stolovi,putokazi,nastrešnice....) pješackim stazama,infrastrukturnim objektima,putnoj infrastrukturi kao i na elektro i vodovodnoj mreži", kazao je on.

Prema Jeknićevim riječima, jesenas neće biti moguće detaljno sanirati posljedica nevremena, tako da taj posao zaposlene u NP očekuje na proljeće.

U Ulcinju stabilno

Situacija u na području opštine Ulcinj zasad je stabilna i nema poplava, iako je vodostaj Bojane na nekoliko lokacija u porastu, saopšteno je iz opštinske Službe zaštite i spašavanja.

Komandir Službe, Fljamir Sela, kazao je agenciji MINA da su danas obišli teren i konstatovali da je na području gje Bojana nekad plavila seoske kuće, situacija zasad stabilna.

"Međutim, na par mjesta gdje su potoci, vodostaj je u porastu. Što se tiče Bojane, još nigdje iz korita nije izašla", rekao je Sela.

Na pitanje koliki je rizik od izlivanja Bojane ako se padavine nastave, on je rekao da vodostaj zavisi od albanske strane.

"Ako ovi sa brane u Albaniji puštaju veće količine vode, može doći do povećanje nivoa Bojane", kazao je Sela.

Galerija

Bonus video: