DPNCG: Javni funkcioneri su dužni da odgovore na sva pitanja novinara

"Podsjećamo ih da su dužni da odgovore na sva naša pitanja, bez obzira na to za koji medij izvještavamo", kazala je generalna sekretarka DPNCG novinarka Mila Radulović
0 komentar(a)
Novinari, Foto: Shutterstock
Novinari, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2016. 13:12h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) poziva javne funkcionere, posebno najviše državne zvaničnike, da ne uskraćuju novinarima pravo da pitaju.

"Podsjećamo ih da su dužni da odgovore na sva naša pitanja, bez obzira na to za koji medij izvještavamo", kazala je generalna sekretarka DPNCG novinarka Mila Radulović.

"Novinari predstavljaju javnost, a ukoliko se funkcionerima i drugim pojedincima ne dopada, ili su lično nezadovoljni izvještavanjem pojedinih medija ili novinara, treba da se obrade ombudsmanima tih redakcija ili Medijskom samoregulatornom tijelu", kazala je Radulović.

Juče je portparolka Državnog tužilaštva na pres konferenciji saopštila da Glavni specijalni tužilac iz privatnih razloga ne želi da odgovori na pitanje lista “Dan” , čime je diskriminisala taj medij, ali i javnosti uskratila odgovor na neka veoma važna pitanja. "Ne ulazeći u lične razloge GST, očekujemo da ima jednak tretman prema novinarima, a da o ličnim razlozima obavjesti samoregulatorna tijela."

"DPNCG protestuje i zbog učestale prakse onemogućavanja novinara da na pres konferencijama postave više pitanja, posebno kada se radi o veoma ozbiljnoj temi, kakva je bila vanredna konferenciji Tužilaštva u nedjelju. Od portparola očekujemo da proaktivno objavljuje informacije I da obezbjede odgovore na postavljena pitanja, umjesto da na konferencijama za štampu štite poslodavce od nezgodnih pitanja. Takođe, apelujemo na kolege da poštuju novinarske standarde i Etički kodeks, kao i da razmisle o potrebi da se solidarišu sa kolegama koje su izvrgnuti bilo kojem obliku diskirminacije", kazala je generalna sekretarka DPNCG Mila Radulović.

Bonus video: