KRAJ SAGE OKO VATROGASNIH VOZILA U PLJEVLJIMA

Đačić će ipak uzeti tri vozila

Nabavka vozila koštala 2,3 miliona eura, a gradske vlasti su odbijale godinama da potpišu ugovor, nezadovoljni uslovima
0 komentar(a)
vatrogasna kola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
vatrogasna kola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 08.02.2019. 05:59h

Skupština Opštine Pljevlja na  sjednici  28. novembra donijeće   odluku o preuzimanju tri od  šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam  godina nabavila za grad  bez konsultacija sa Službom zaštite i spasavanja.

Nabavka vozila koštala je  2,3 miliona eura, a gradske vlasti  odbijale su godinama da potpišu ugovor, nezadovoljni uslovima   koje im nudi Ministarstvo za otplatu vozila.

Predsjednik opštine Mirko Đačić odbio je prošle godine da  potpiše ugovor  kojim bi se Opština  obavezala da plati 2,6 miliona eura sa kamatom, iako su to od njega tražile  partijske kolege iz Ministarstva finansija.

Đačić je tada kazao da takav ugovor neće potpisati ni po cijenu da ne bude više predsjednik Opštine. 

Godinu kasnije, Đačić će, kako je najavio,  potpis staviti na ugovor o preuzimanju polovine tih vozila. 

Zbog nemogućnosti da ih parkiraju u garažama Službe zaštite i spasavanja, šest vozila više od pet   godina propadala su   na parkingu bivše  radionice nekadašnjeg preduzeća Građevinar. Posljednje dvije godine smještene su u napuštenim  garažama u pljevaljskoj kasarni.

Za tri vozila Opština treba da plati 687.000 eura.

Taj iznos otplaćivaće na deset godina, bez kamate.

Penzionisani komandir Službe zaštite opštine Pljevlja Mlađen Simović, u više navrata ukazivao je da su vozila mogla da se nabave po nižim cijenama, ali i da   nabavljena vozila  gabaritima ne odgovaraju pljevaljskoj Službi zaštite i spasavanja.

“Vozila su nabavljena za gašenje šumskih požara, a za Opštinu je veliki izdatak  da  vatrogasnu jedinicu oprema  tako skupim vozilima. Vozila gabaritima ne odgovaraju službi, a mi nismo imali uticaja na nabavku takvih vozila”,   tvrdi bivši komandir pljevaljskih vatrogasaca.

On je kazao i da  su vozila napunjena nepotrebnom opremom, a da pljevaljska služba oskudijeva  drugim,  bitnim pomagalima.

Tvrdi i da  je Vlada nekim opštinama daje  besplatno vozila, a da ih Pljevljima pokušava papreno  naplatiti.