Đačić će ipak uzeti tri vozila

Nabavka vozila koštala 2,3 miliona eura, a gradske vlasti su odbijale godinama da potpišu ugovor, nezadovoljni uslovima
0 komentar(a)
vatrogasna kola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
vatrogasna kola, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 05.11.2016. 10:59h

Skupština Opštine Pljevlja na sjednici 28. novembra donijeće odluku o preuzimanju tri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije sedam godina nabavila za grad bez konsultacija sa Službom zaštite i spasavanja.

Nabavka vozila koštala je 2,3 miliona eura, a gradske vlasti odbijale su godinama da potpišu ugovor, nezadovoljni uslovima koje im nudi Ministarstvo za otplatu vozila.

Predsjednik opštine Mirko Đačić odbio je prošle godine da potpiše ugovor kojim bi se Opština obavezala da plati 2,6 miliona eura sa kamatom, iako su to od njega tražile partijske kolege iz Ministarstva finansija.

Đačić je tada kazao da takav ugovor neće potpisati ni po cijenu da ne bude više predsjednik Opštine.

Godinu kasnije, Đačić će, kako je najavio, potpis staviti na ugovor o preuzimanju polovine tih vozila.

Zbog nemogućnosti da ih parkiraju u garažama Službe zaštite i spasavanja, šest vozila više od pet godina propadala su na parkingu bivše radionice nekadašnjeg preduzeća Građevinar. Posljednje dvije godine smještene su u napuštenim garažama u pljevaljskoj kasarni.

Za tri vozila Opština treba da plati 687.000 eura.

Taj iznos otplaćivaće na deset godina, bez kamate.

Penzionisani komandir Službe zaštite opštine Pljevlja Mlađen Simović, u više navrata ukazivao je da su vozila mogla da se nabave po nižim cijenama, ali i da nabavljena vozila gabaritima ne odgovaraju pljevaljskoj Službi zaštite i spasavanja.

“Vozila su nabavljena za gašenje šumskih požara, a za Opštinu je veliki izdatak da vatrogasnu jedinicu oprema tako skupim vozilima. Vozila gabaritima ne odgovaraju službi, a mi nismo imali uticaja na nabavku takvih vozila”, tvrdi bivši komandir pljevaljskih vatrogasaca.

On je kazao i da su vozila napunjena nepotrebnom opremom, a da pljevaljska služba oskudijeva drugim, bitnim pomagalima.

Tvrdi i da je Vlada nekim opštinama daje besplatno vozila, a da ih Pljevljima pokušava papreno naplatiti.

Bonus video: