Rašid skinut sa budvanskih bedema

Iluminacija u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi na starogradskim bedemima, postavljena je uoči dočeka Nove 2015.
120 pregleda 9 komentar(a)
DNK, Budva, Stari grad, Foto: Vuk Lajović
DNK, Budva, Stari grad, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.11.2016. 14:32h

Nakon pune dvije godine, donijeta tri inspekcijska rješenja o uklanjnanju, te podizanja optužnice protiv sekretara za gradsku infrastrkturu Nikole Divanovića, Opština Budva je uklonila iluminaciju sa starogradskih bedema, popularni DNK, rad svjetskog dizajnera Karima Rašida.

Iluminacija u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi na starogradskim bedemima, ukupne dužine 250 metara od Pizane do Brijega od Budve, postavljena je uoči dočeka Nove 2015.

Tužilaštvo goni Divanovića: Izbušio bedeme stare nekoliko vjekova >>>

Radnici Komunalnog preduzeća uklonili su je na osnovu projekta koji je sačinila Javna ustanova Muzeji i galerije. Projekat o uklanjanju na zahtjev Sekretarijata za gradsku infrastrkturu uradila je Javna ustanova, a saglasnost je nedavno dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

“Riječ je o prvoj fazi uklanjnaja iluminacije, koja podrazumijeva uklanjanje plastičnih rasvjetnih tijela, led svjetla i sijalica razapetih između metalnih konzola. Na bedemima su ostale 42 metalne konzole, koje su ankerisane sa četiri šarafa u bedeme. One će biti uklonjene tek u narednoj fazi jer za njjihovo skidanje moraju biti angažovani stručnjaci. U pitanju je najosjetljiviji postupak, jer ukoliko bi radio neko nestručan mogao bi oštetiti bedeme. Konzole ćemo uklanjati postepeno, jednu po jednu. Kada budu uklonjene, na mjestima gdje su bili ankeri, moramo uraditi sanaciju, da se te rupe, koje ostanu, konzervatorski tretiraju, popune na najbolji mogući način. Uradili smo preko 30 proba, kako bi pronašli najbolji način da se zaobiđe šteta i sačuva, koliko je to moguće, autentičan izgled bedema. Koristićemo sve reverzibilne metode prilikom popunjavanja i sanacije“, kazala je direktorka JU Muzeji i galerije Biljana Brajović, koja je koordinirala acijom uklanjnaja iluminacije.

Kotorsko osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sekretara za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikole Divanovića, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz čl. 253 a Krivičnog zakonika.

Krivičnu prijavu protiv Divanovića podnijela je još sredinom decembra 2014. Mjesna zajednica Stari grad optužujući da je postvaljenjem iluminacije, degradiran bedem Starog grada spomenik kulture.

Bedemi grada Budve su registrovano kulturno dobro sa tragovima od II do XV vijeka nove ere, a današnji izgled dobili su konačno 1495. godine.

Glavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara je protekle dvije godine donosio rješenje o uklanjanju novogodišnje dekoracije sa starogradskih bedema, koje nikada nije sprovedeno.

Bonus video: