Konačno se u gradu lakše diše

Po nalogu Ekološke inspekcije, skoro 60 tona kokošijeg đubreta, koje je rasuto bilo po imanju u Kućama Rakića preorano je, ali iz tog resora nijesu mogli da saopšte da li je to uzrok neprijatnih mirisa
3 komentar(a)
Podgorica grad vremenska, Foto: Zoran Đurić
Podgorica grad vremenska, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.11.2016. 07:51h

Građani iz centra i drugih djelova grada juče su napokon mogli normalno da dišu, jer se u gradu nijesu osjećali neprijatni mirisi.

Međutim, nekoliko mještana naselja Kuće Rakića juče se požalilo da se tamo i dalje šire neprijatni mirisi, ali manje nego prethodnih dana.

Po nalogu Ekološke inspekcije, skoro 60 tona kokošijeg đubreta, koje je rasuto bilo po imanju u Kućama Rakića preorano je, ali iz tog resora nijesu mogli da saopšte da li je to uzrok neprijatnih mirisa.

Mještani Kuća Rakića tvrde da je tamo prethodnih dana kiperima dovoženo kokošije đubre, koje je noću iz traktora razbacivano po vinogradima.

Ekološka inspekcija utvrdila je da je sa farme kokošaka „Jokić” u Martinićima na imanje u blizini Kuća Rakića isporučeno oko 60 tona kokošijeg đubriva, prošle subote u večernjim satima.

Međutim, mnogi građani su kamione sa đubretom vidjeli po danu u subotu da saobraćaju nikšićkom magistralom, a uočeni su i radnim danima prošle sedmice.

Neprijatni mirisi u gradu počeli su da se osjećaju u septembru, a tada su iz nadležnih institucija saopštili da im nije poznat uzrok.

Ekološka inspekcija, kako je saopšteno, ovlašćenoj laboratoriji za mjerenje kvaliteta vazduha Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI), uputila zahtjev za sprovođenje adekvatnog mjerenja zbog pojave neprijatnih mirisa u Podgorici.

Glavna inspektorka Ekološke inspekcije iz Uprave za inspekcijske poslove Vesna Zarubica saopštila je u septembru da su tog mjeseca, sa predstavnicima CETI obišli nekoliko lokacija u gradu, ali da nisu otkrili ništa neuobičajeno.

„Tom prilikom su ljudi iz CETI-ja mjerili 25 komponenti sa mobilnim analizatorom, ali ni u jednom dijelu grada nije ništa detektovano“, izjavila je Zarubica.

Bonus video: