Neprijatni mirisi u Podgorici: Propisi ne prepoznaju smrad

Sa farme kokošaka „Jokić” na imanje kod Kuća Rakića isporučeno 60 tona kokošijeg đubriva
90 pregleda 14 komentar(a)
kuća Rakića, Foto: Screenshot
kuća Rakića, Foto: Screenshot
Ažurirano: 03.11.2016. 17:10h

Iz Ekološke inspekcije „Vijestima” je povodom neprijatnih mirisa koji se danima osjećaju u gradu, saopšteno da legislativom u Crnoj Gori, kao i u Evropskoj uniji, nisu propisane granične vrijednosti specifičnih komponenti koje imaju neprijatni miris, kao što su amonijak, vodonik sulfid i druga jedinjenja azota i sumpora.

“To su takozvana namjenska mjerenja koja ne postoje u našoj legislativi. Kako je pojava mirisa sporadična, odnosno ne osjeća se na jednoj lokaciji duži vremenski period instrument koji posjeduje Centar za ekotoksikološka ispitivanja nije izmjerio koncentracije amonijaka iznad granice detekcije tog instrumenta”, navode iz Uprave za inpekcijske poslove.

Iz tog resora „Vijestima” su prije dva dana saopštili da su utvrdili da je sa farme kokošaka „Jokić” u Martinićima na imanje u blizini Kuća Rakića isporučeno oko 60 tona kokošijeg đubriva, ali da ne mogu da tvrde da je to uzrok neprijatnih mirisa u gradu.

Kokošije đubrivo sadrži veliki procenat azota, a vlasniku, koji je naručio tovar naloženo je da ga preore.

“Kako je uticaj specifičnih komponenti na zdravlje ljudi uslovljen koncentracijom i dužinom izloženosti koja se detektuje u vazduhu mišljenja smo da za procjenu rizika na ljudsko zdravlje nemamo dovoljno elemenata”, navode iz inspekcije.

Istakli su da nema ograničenja u transportu organskih đubriva ni po propisima Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a ni po propisima Ministarstva poljoprivrede osim u slučajevima pojave zaraze na farmi.

“Svakako se mora voditi računa da se prilikom transporta koriste cerade koje bi spriječile rasipanje istog. Što se tiče pojave neprijatnih mirisa u različitim djelovima grada i različitim vremenskim periodima, ne možemo direktno povezati sa gore navedenim”, istakli su Uprave za inpekcijske poslove. Kako su „Vijestima” objasnili poljoprivrednici, kokošije đubrivo se koristi u toj grani, a sada je idealno da se njime tretira vinova loza.

Međutim, istakli su, isključivo bi ga trebalo koristiti na lokacijama, koje su mnogo udaljene od naseljenih mjesta, jer od đubreta nastaju jaka isparenja azota, odnosno neugodni mirisi.

Uputili zahtjev za mjerenje

Ekološka inspekcija, kako je saopšteno “Vijestima”, ovlašćenoj laboratoriji za mjerenje kvaliteta vazduha CETI, uputila je zahtjev za sprovođenje adekvatnog mjerenja zbog pojave neprijatnih mirisa u Podgorici.

Neprijatni mirisi u gradu se osjećaju već duži period, a građani su se žalili da su ih osjetili na Starom aerodromu, Koniku, centru grada, Zabjelu.

Prošle subote neprijatni mirisi osjećali su se i u dijelu grada preko Morače, nikšićkom magistralom, a građani su tom saobraćajnicom vidjeli kamione koji prevoze kokošije đubrivo.

Bonus video: