CZIP: NPCG nam zabranili da tražimo krivolovce prije 7h

Iz CZIP-a su pojasnili da se najintenzivniji krivolov odvija upravo između pet i sedam sati ujutru
53 pregleda 1 komentar(a)
krivolov, Foto: CZIP
krivolov, Foto: CZIP
Ažurirano: 03.11.2016. 16:12h

Uprava Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) zabranila je aktivistima Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) monitoring krivolova u ulcinjskoj Solani prije sedam sati ujutru.

To su saopštili iz CZIP-a, istakavši da su time onemogućeni da obavljaju monitoring na način kako to rade proteklih pet godina.

Tvrde da su čuvari Solane u nedjelju vratili sa ulaza dvojicu zaposlenih CZIP-a, uključujući i jednog volontera, uz objašnjenje da postupaju po naređenju uprave NPCG, na čijem čelu je Azra Vuković.

Aktivisti CZIP-a su tada, kako se navodi u saopštenju, upoznati sa novim pravilima tog preduzeća:

“Tačnije da nam je zabranjen ulazak na Solanu prije sedam sati ujutru, dok je volonterima ova zabrana ograničila ulazak prije deset časova.“

Iz CZIP-a su pojasnili da se najintenzivniji krivolov odvija upravo između pet i sedam sati ujutru.

„Ova zabrana posebno zbunjuje nakon obećanja ministra (Branimira) Gvozdenovića, na drugoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti ulcinjske Solane da se moramo zajednički, uključujući NPCG i Opštinu Ulcinj, 'uhvatiti u koštac' sa krivolovom. Ova izjava uslijedila je nakon objavljene informacije o 157 ispaljenih pucnjeva u 40 minuta u kneti Ćurke“, piše u saopštenju.

Iz CZIP-a su ocijenili da o trenutnoj situaciji na Solani i upravljanju tim područjem najbolje govore fotografije sa terena.

“Krivolovci koji nesmetano krivolove, iskorišćene čaure, čeke, vabilice i akumulatori, redovna su pojava na ovom području, koje vapi za nacionalnom i međunarodnom zaštitom“.

NPCG: Nijesmo zabranili ulazak na Solanu

Nacionalni parkovi nisu nikome zabranili ulazak na ulcinjsku Solanu, saopšteno je iz tog preduzeća. „Nacionalni parkovi Crne Gore od momenta preuzimanja upravljanja ulcinjskom Solanom i angažovanja firme koja će raditi poslove fizičke zaštite tog prostora, nikada nijesu zabranili ulazak bilo kome na prostor ulcinjske Solane, a najmanje CZIP“, kaže se u saopštenju. Oni su naveli da na ulcinjskoj Solani postoji potreba da se štiti biodiverzitet, i objekti i imovina koja se nalazi pod zakup Nacionalnih parkova. „U tom smislu, uz prethodnu najavu, Nacionalni parkovi su svima koji su zainteresovani za posjete ovom prostoru omogućavali ne samo posjetu i ulazak na prostor Solane, nego i prisustvo naših predstavnika i vođenje grupa od istih, ali i prisustvo zaštitara u aktivnostima u kojima je procjenjeno da je potrebno, a prevashodno u aktivnostima monitoringa krivolova“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz NPCG, među posjetiocima je jako često bio i CZIP sa raznim grupama i učesnicima različitih aktivnosti

Onu su ukazali da je jako važno da se aktivnosti na prostoru Solane najavljuju upravo predstavnicima Nacionalnih parkova, kako bi mogli obezbijediti sve uslove za bezbjedan boravak na Solani, pa i prisustvo zaštitara. „U toku tekuće godine prostor ulcinjske Solane je posjetilo preko 1,5 hiljada ljudi, što se može jasno vidjeti iz evidencija o ulascima na prostor iste, a koju vode službe koje su za te poslove angažovane“, rekli su iz Nacionalnih parkova. Kako su kazali, među posjetiocima je jako često bio i CZIP sa raznim grupama i učesnicima različitih aktivnosti. „Da postoji odluka o zabrani ulazaka u određenom vremenskom periodu, CZIP bi sigurno i formalno bio upoznat sa istom, kao što je upoznat i sa Odlukom o odobrenju ulazaka zaposlenih CZIP-a na Ulcinjsku Solanu od 28.09.2015., a koju nijesu ispoštovali prethodnom najavom posjete“, neveli su iz Nacionalnih parkova. Kako se navodi, to preduzeće se ne vodi samo deklarativnim interesovanjem za zaštitu tog prostora, „a u prilog tome govore i naši česti vanredni obilasci prostora Ulcinjske solane, kakav je bio i u subotu, (29.10.2016) u ranim jutarnjim satima, koji smo iskoristili za planiranje aktivnosti koje imaju za cilj suzbijanje krivolova na ovom prostoru“. „CZIP, ali i sve druge organizacije kojima je stalo do očuvanja biodiverziteta ulcinjske Solane pozivamo da nam se pridruže da zajednički planiramo i implementiramo aktivnosti sa ciljem suzbjanja nelegalnih aktivnosti na prostoru Ulcinjske solane“, piše u saopštenju.

Bonus video: