Krivokapić: Nije Sveto najgore što nam se moglo desiti. Mislim da će nam se dešavati i gore

"Ne možemo kriviti institucije u ovakvoj Crnoj Gori, gdje država služi partiji...Struktura institucija koju smo stvorili je dobra i jednog trenutka kada se politički sistem i država oslobode zarobljenosti, te institucije će profunkcionisati punim plućima"
220 pregleda 16 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2018. 19:05h

Politička korupcija u Crnoj Gori nije kažnjiva, niti do sada ima dokaza da je u nju uključen neko od crnogorskih poslanika, ocijenjeno je na na panelu koji je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da je najveća opasnost političke korupcije da će pošteni ljudi bježati iz politike, a da će gladni, gramzivi i nesposobni juriti u politiku.

"Nije Sveto (Marović) najgore što nam se moglo desiti u politici. Ako krenemo tim tokom, mislim da će nam se dešavati i gore”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da je korelacija demokratije i korupcije mjera razvoja države, navodeći da ako ima više korupcije, manje je demokratije i razvoja države:

"Ne možemo kriviti institucije u ovakvoj Crnoj Gori, gdje država služi partiji...Struktura institucija koju smo stvorili je dobra i jednog trenutka kada se politički sistem i država oslobode zarobljenosti, te institucije će profunkcionisati punim plućima".

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je ocijenio da bi ukoliko se sprovede u djelo ideja da se smanje budžetska sredstva političkim subjektima u ovom nedemokratskom ambijentu, to bilo direktno pomaganje Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

On je ocijenio da je bolje da postoje budžetska sredstva koja će biti javna i podložna kontroli, nego da politički subjekti pribavljaju novac za neophodne organizacione aktivnosti kroz donacije, dogovore sa privredno interesnim grupama i ostalim interesnim skupinama.

"Nažalost, danas u Crnoj Gori se politička korupcija u ime DPS-a isplati. Nema kazne, ima unapređenja...Politička korupcija DPS-a ima svojstva slična malariji u Africi. To postaje endemska pojava...to je način na koji oni rješavaju političke izazove”, naveo je Koprivica.

Ekspert Savjeta Evrope, Kventin Rid, ocijenio je da politička korupcija predstavlja najteži dio političkog života koji je teško efikasno regulisati, jer previše zakonske regulative koja se odnosi na tu pojavu dovodi do manjka implementacije.

Rid je istakao da je epicentar u kojem se javlja politička korupcija finansiranje političkih subjekata i političkih kampanja:

"Sve stvari koje su u vezi sa korupcijom veoma je teško regulisati. Nisam vidio ni jednu državu u kojoj je taj problem skroz riješen".

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović ocijenio je da je političku korupciju teško iskorijeniti, ali da imamo načina da je svedemo na najmanju moguću mjeru.

"Imamo situaciju da nam se se zatvaraju poslanici ...Do sada smo imali rupe u zakonu koje su crnogorski građani koristili na neki način. Sad imamo situaciju da pravosuđe koristi rupu u Zakonu i Ustavu da bi zatvorio poslanike Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića”, kazao je Popović.

Građanska aktivistkinja Patricija Pobrić istakla je da u Cnoj Gori postoji mnogo slučajeva korupcije koji nijesu procesuirani i da bi Delegacija Evropske unije (EU) trebalo da shvati da je država napravila korak unazad.

Direktor istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, istakao je da politička korupcija u Crnoj Gori postoji i da određeni slučajevi dokazuju da ona nije kažnjiva i da se njihove provjere vrše površno.

Galerija

Bonus video: