Grupa studenata iz NK tvrdi: "Ovakvi studentski izbori nemaju smisla, treba ih poništiti"

Grupa studenata Filozofskog i Filološkog fakulteta tvrdi da je konkurs za izbor studentskih povjerenika bio netransparentan, da studenti uglavnom nijesu upoznati da se izbori održavaju, kao ni da kandidati nijesu predstavili svoj program i tako uvjerili studente da su oni najbolji izbor za njih
139 pregleda 12 komentar(a)
Studenti Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Studenti Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.11.2016. 15:46h

Gotovo da je postala praksa da studentski izbori na Filozofskom fakultetu u Nikšiću ne mogu da prođu bez protesta.

Tako je i ovoga puta, a zajedno sa njima su i studenti sa Filološkog fakulteta.

Grupa studenata pomenuta dva fakulteta tvrdi da je konkurs za izbor studentskih povjerenika bio netransparentan, da studenti uglavnom nijesu upoznati da se izbori održavaju, kao ni da kandidati nijesu predstavili svoj program i tako uvjerili studente da su oni najbolji izbor za njih.

Zbog toga traže poništenje izbora, da se do srijede raspiše novi konkurs, u protivnom najavljuju proteste u koordinaciji sa studentima sa ostalih univerzitetskih jedinica.

"Većina studenata i ne zna da se izbori održavaju. Na Filozofskom i Filološkom fakultetu ne postoje protivkandidati, već je prijavljeno onoliko kandidata koliko se i traži povjerenika. Izbori kao takvi nemaju nikakav smisao za održavanje. Iako je po Statutu na sajtu Univerziteta trebalo da stoji do kada je rok za kandidaturu i koliko je potrebno potpisa da se skupi, toga nije bilo", tvrdi Aljoša Turović, student sociologije na Filozofskom fakultetu.

Na Filozofskom fakultetu prijavila su se dva kandidata, a na Filološkom jedan, koliko se i na pomenutim fakultetima traži studentkih povjerenika.

Prema njegovim i riječima Katarine Makočević, sa Filološkog fakulteta, prekršeno je i pravilo predstavljanja kandidata.

"Predstavnici studenata i kandidati dužni su da se javno obrate studentima i da ih upoznaju sa situacijom. Niko od kandidovanih nije se javno predstavio studentima. Možda ja i znam ko su kandidati, ali kako će brucoši znati za koga da glasaju, ko su kandidati, šta nam nude, da li su prethodno bili kandidovani, šta su uradili u tom mandatu, a šta nijesu. Izlazimo na izbore, a nemamo izbor", kazala je Makočević.

Prema njenim riječima konkurs je objavljen tokom prve sedmice ove studijske godine, tako da studenti nijesu ni bili upoznati da je isti u toku.

"Tada su na fakultetu samo brucoši, a mi sa starijih godina se prve sedmice i ne pojavljujemo. Te nedjelje konkurs je navodno raspisan i objavljen i samo je ispred dekanata okačena jedna listica. Zašto bih ja kao student trebala čekati ispred dekanata da bih vidjela taj oglas", tvrdi Makočević.

Ona je ubjeđena da će izbori biti poništeni i ponovo organizovani jer su argumenti na njihovoj strani, a prekršeno je, kako je istakla, više članova Statuta. Izbornoj komisiji predaće zahtjev o poništenju izbora i sačekaće do srijede.

"Izbori se moraju poništiti, mora se raspisati javni konkurs, svaki student mora biti upoznat sa procedurom samih izbora, ko se bira i zašto neko treba da bude izabran", uvjerena je Makočević.

Ukoliko se to ne dogodi grupa studenata sa Filološkog i Filozofskog fakulteta najavljuje proteste.

"Tražimo da se izbori ponište, da se do iduće srijede raspiše novi konkurs, da sve bude transparentno, javno, medijski propraćeno, da se zna ko su kandidati i da konkurs bude i na sajtu Univerziteta i na oglasnim tablama svih fakulteta. Ukoliko se naši zahtjevi ne ispune mi ćemo u srijedu, u koordinaciji sa studentima ostalih univerzitetskih jedinica, početi sa protestima i radikalnijim mjerama", poručio je Turović.

Iz izborne komisije nijesu željeli da komentarišu optužbe dijela studenata, a aktuelni studentski predstavnici nijesu bili na Filozofskom i Filološkom fakultetu u trenutku kada su se njihove kolege okupile ispred zgrade fakulteta, a novinari pokušali da ih kontaktiraju.

Miloš Pavićević, predsjednik univerzitetske izborne komisije, kazao je "Vijestima" da su izbori u potpunosti sprovedeni sa pravilnikom koji je usvojen i da univerzitetska izborna komisija nije dobila bilo kakvu primjedbu ili žalbu od strane bilo kog studenta sa bilo koje univerzitetske jedinice i da će, ukoliko se to desi, postupiti u skladu sa pravilima.

Bonus video: