Herceg Novi: Apel građanima da tretiraju palme radi zaštite od crvenog surlaša

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita
114 pregleda 1 komentar(a)
palme surlaši, Foto: Opština Herceg Novi
palme surlaši, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 02.11.2016. 14:57h

Iz Opštine Herceg Novi uputili su aspel svima koji u njihovim baštama i vrtovima imaju palme da zakažu tretman radi zaštite od takozvanog “crvenog surlaša”.

“Ova štetočina prijeti da kroz nekoliko godina uništi sve palme i na taj način promijeni sliku našeg grada”, saopšteno je iz lokalne uprave i navedeno da se preduzimaju mjere kako bi bile tretirane palme na javnim površinama.

“Da bi se postigao pravi efekat – spasile sve palme, građani i pravna lica koja ih imaju u svojim dvorištima, moraju učiniti isto, jer se “surlaš” brzo širi sa stabljike na stabljiku”, poručuju iz lokalne uprave.

“Cijena tretmana jedne palme je 10 eura. Takav tretman potrebno je ponoviti tri puta u razmaku od oko 40 dana, a u dogovoru sa licenciranom firmom koja ga obavlja. Preventivnim i brzim djelovanjem moguće je za 30 eura spriječiti da se pošast proširi na stabla stara po više decenija i vrijedna više hiljada eura”, poručeno je iz lokalne uprave.

Upozoravaju i da građani ne bi smjeli preduzimati aktivnosti bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, jer je, tvrde upravo samoinicijativno tretiranje najpogodniji način da se štetočine prošire na druga stabla. Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije do daljnjeg je zabranjeno orezivanje palmi, što na terenu kontroliše Služba komunalne policije.

Opaki štetni oganizam živi u unutrašnjosti palme. Larve se hrane u tkivu najmlađeg lišća, a u stablu prave tunele i šupljine. Liječenje je moguće samo ako se stabla hemijski tretiraju u najranijem stadijumu razvoja ovog parazita.

Iz parka ispred zgrade Prve faze Instituta Igalo, prije dva dana uklonjene su 3 velike palme vrste Phoenix canariensis stare skoro šest decenija, jer ih je “napao” palmin surlaš. Ova biljna šetočina napala je i palme u Bijeloj, Bašićima, Kumboru i na Savini i na još jednoj lokaciji u Igalu.

Bonus video: