Monitoring krivolova u Solani tek od sedam sati

Zaposleni CZIP-a su tada, kako se navodi, upoznati sa novim pravilima tog preduzeća
67 pregleda 0 komentar(a)
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
flamingosi, Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 02.11.2016. 14:11h

Uprava javnog preduzeća (JP) Nacionalni parkovi zabranila je zaposlenima Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) monitoring krivolova u ulcinjskoj Solani prije sedam sati ujutru, što nije bio slučaj ranijih godina, saopšteno je iz CZIP-a.

„Zaposleni CZIP-a, po nalogu JP Nacionalni parkovi, onemogućeni su da vrše monitoring krivolova na ulcinjskoj Solani kao što su to činili u proteklih pet godina. Naime, u nedelju 30. novembra, čuvari su vratili sa ulaza dvojicu zaposlenih CZIP-a, uključujući i jednog volontera, uz objašnjenje da postupaju po naređenju uprave parkova“, saopšteno je iz CZIP-a.

Zaposleni CZIP-a su tada, kako se navodi, upoznati sa novim pravilima tog preduzeća.

„Tačnije da nam je zabranjen ulazak na Solanu prije sedam sati ujutru, dok je volonterima ova zabrana ograničila ulazak prije deset časova“, kaže se u saopštenju.

U CZIP-u su, kako navode, iznenađeni takvom odlukom uprave. „Prevashodno iz razloga, bar deklarativne posvećenosti rješavanju ovog problema, a naročito imajući u vidu da se najintenzivniji krivolov odvija upravo između pet i sedam sati ujutru“.

„Ova zabrana posebno zbunjuje nakon obećanja ministra Gvozdenovića, na drugoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti ulcinjske Solane (april 2016) da se moramo zajednički, uključujući NPCG i Opštinu Ulcinj, „uhvatiti u koštac“ sa krivolovom. Ova izjava uslijedila je nakon objavljene informacije o 157 ispaljenih pucnjeva u 40 minuta u kneti Ćurke (16. mart)“, kaže se u saopštenju.

Tom prilikom, dodaju iz CZIP-a, Gvozdenović je obećao zaštitu Solane u svega par mjeseci, kao i proizvodnju soli ove godine.

„Kako su oba obećanja ostala neispunjena, smatramo da je pored formalne zaštite, sprovođenja procedura i deklarativnih navoda, sa aspekta zaštite prirode, trebalo pokazati dužnu pažnju prema ovom lokalitetu bar u pogledu konkretnih mjera, kako bi se spriječilo desetkovanje ptica, koje pod budnim okom Evropske unije, pokušavamo da štitimo“, kazali su iz CZIP-a.

Iz te organizacije poručuju da o trenutnoj situaciji na Solani i upravljanju tim područjem najbolje govore fotografije sa terena.

„Krivolovci koji nesmetano krivolove, iskorišćene čaure, čeke, vabilice i akumulatori, redovna su pojava na ovom području, koje vapi za nacionalnom i međunarodnom zaštitom“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: