Novak Đoković ktitor crkve u Vučjem Dolu

“To je ime jedne velike ličnosti, koji je svima poznat i veliki čovek, Srbin i humanista, a to je svetski reket broj jedan Novak Đoković” , rekao je Aleksić, a prenosi mojahercegovina.com
151 pregleda 42 komentar(a)
Crkva u Vučjem Dolu, Foto: Youtube screenshot
Crkva u Vučjem Dolu, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 02.11.2016. 13:22h

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković jedan je od ktitora pravoslavnog hrama Svetog Atinogena u Vučijem Dolu, koji je osvještan na 140. godišnjicu čuvene bitke u kojoj su crnogorska vojska i hercegovački ustanici 1876. do nogu potukli turske snage, piše Blic.

Sama bitka, koja se dogodila tokom crnogorsko-turskog rata od 1876. do 1878, slavi se kao jedna od najvećih pobjeda nad Osmanlijama, koji su po njenom okončanju imali oko 4.000 ubijenih i ranjenih, dok je u 17 crnogorskih i 11 hercegovačkih bataljona bilo 70 poginulih i 118 ranjenih.

U odsustvu Novaka Đokovića, kog čeka odbrana titule na pariskom mastersu, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije zahvalio se Novakovom ocu Srđanu Đokoviću, koji je prisustvovao osveštenju hrama.

Načelnih opštine Bileća Miljan Aleksić je istakao da je sama crkva izgrađena "zahvaljujući priložnicima i svim poštovaocima nasleđa Vučedolske bitke" i da oni "nisu davali priloge da bi njihova imena bila pominjana, već iz unutrašnje duhovne potrebe, međutim jedno ime se ne može prećutati".

“To je ime jedne velike ličnosti, koji je svima poznat i veliki čovjek, Srbin i humanista, a to je svjetski reket broj jedan Novak Đoković” , rekao je Aleksić, a prenosi mojahercegovina.com.

Novaku Đokoviću uručena je medalja i priznanje za pomoć u izgradnji hrama Svetog Atinogena koje je preuzeo njegov otac Srđan.

Bonus video: