EU: Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju

"Slobodni mediji i medijski pluralizam su ključni za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo"
90 pregleda 0 komentar(a)
Napad na novinara, Foto: Shutterstock
Napad na novinara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2016. 12:48h

Kontinuirano zastrašivanje, pritisci i nasilje nad novinarima širom svijeta moraju se okončati, saopštili su zvaničnici Evropske unije (EU), i poručili da su slobodni mediji i medijski pluralizam ključni za pluralističko i otvoreno društvo.

Prvi potpredsjednik Evropske komisije (EK) Frans Timermans, visoka predstavnice EU i potpredsjednica EK Federika Mogerini, potpredsjednik EK Andrus Ansip i evropski komesari Ginter H. Etinger, Johanes Han i Vera Jourova, pozvali su sve države, medijske kuće i djelatnike i zainteresovane da se pridruže naporima na okončanju nekažnjivosti za zločine protiv novinara.

Oni su, uoči Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara koji se obilježava 2. novembra, kazali da najveći prioritet daju bezbjednosti novinara, blogera i drugih medijskih aktera.

"U bilateralnim kontaktima sa trećim zemljama, kao i u multilateralnim i regionalnim forumima, dosljedno se suprotstavljamo bilo kojim zakonima, propisima ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i preduzimamo konkretne korake na sprečavanju i odgovoru na napade na novinare i blogere", kaže se u izjavi evropskih zvaničnika.

EU, kako se navodi, obezbjeđuje i integrisanje poštovanja slobode izražavanja u sve njihove politike i razvojne programe.

"Kontinuirano zastrašivanje, pritisci i nasilje protiv novinara širom svijeta moraju se okončati. Slobodni mediji i medijski pluralizam su ključni za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo. Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju", poručili su zvaničnici EU.

Kako su rekli, nedavno usvajanje Rezolucije o bezbjednosti novinara u Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) predstavlja naročito pozitivan iskorak ka sigurnosti medijskih djelatnika.

Oni su pozvali sve države da sprovedu Rezoluciju UN i druge međunarodne obaveze, i da preduzmu aktivne korake kako bi se spriječilo i odgovorilo na nasilje protiv novinara, i obezbijedilo da državni i nedržavni počinioci i podstrekači na takve oblike nasilja budu izvedeni pred lice pravde.

Komisija, u cilju jačanja angažmana na promociji medijskih sloboda i pluralizma i zaštite novinara u EU, organizuje drugi godišnji Kolokvijum o temeljnim pravima na temu „Medijski pluralizam i demokratija“ 17. i 18. novembra.

Kolokvijum će okupiti za istim stolom nacionalne i kreatore politika u EU, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i medijske aktere, a kako bi razmotrili konkretne i izvodljive mjere za poboljšanje stanja temeljnih prava u EU, uključujući i zaštitu novinara.

Bonus video: