Stanković: Naša vodilja su zakonski propisi i ustavne norme, a ne dodvoravanje

“Da smo kredibilan partner, pokazali smo i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju. Upravo ćemo u EUROJUST sljedeće godine delegirati tužioca za vezu”, reako je Stanković na svečanom obilježavanju Dana državnih tužilaca Crne Gore
2 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.11.2016. 10:21h

Vodilja rada Vrhovnom državnom tužilaštvu su zakonski propisi i ustavne norme, a ne dodvoravanje bilo kojoj adresi, saopštio je vrnovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je istakao da je tužilaštvo nastojalo da bude kredibilni partneri kada je riječ o regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

“Da smo kredibilan partner, pokazali smo i potpisivanjem sporazuma o saradnji sa evropskom jedinicom za pravosudnu saradnju. Upravo ćemo u EUROJUST sljedeće godine delegirati tužioca za vezu”, reako je Stanković na svečanom obilježavanju Dana državnih tužilaca Crne Gore.

On je naveo da su to samo neke od aktivnosti koje je tužilaštvo preduzelo na regionalnom i međunarodnom planu.

Prema njegovim riječima, Dani državnih tužilaca prilika su i da tužioci među sobom, razgovaraju o rezultatima, sagledaju problema i nađu odgovore na izazove.

Stanković je pojasnio da su iza njih mjeseci koje je rad državno tužilačke organizacije na izvjestan način i obilježio.

“Vidljivija primjena za crnogorsko zakonodavstvo relativno novog instituta- sporazuma o priznanju krivice – izazvala je različite reakcije javnosti. Dobar dio kritika bio je rezultat nerazumjevanja svih prednosti ovog instituta, zbog čega ih je bilo neophodno približiti i detaljnije objasniti široj javnosti”, smatra Stanković.

On je ocijenio da se samo na taj način, približavanjem rada građanima Crne Gore, može za uzvrat dobiti neophodno povjerenje kome svi teže.

“A do ostvarenja tog cilja možemo, svi zajedno, doći samo na jedan način – kvalitetnim radom i postupanjem u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, poručio je Stanković.

On je naveo da je tužilaštvo otišlo korak dalje i kada je otvorenost u pitanju.

“Nijesmo stali nakon prošlogodišnje ocjene da smo najtransparentnija institucija u Crnoj Gori. Od ove godine, svako tužilastvo ima portparola koji je spreman da odgovori na interesovanje medija i ukupne javnosti”, rekao je Stanković.

Kako je dodao, tužilaštvo je nastavilo da vodi politiku otvorenosti i prema civilnom sektoru “s jasnom porukom da ih doživljavamo kao partnera u borbi protiv svih vidova kriminala”.

Stanković je ocijenio da su brojni razlozi zbog kojih dane tužilaca u toj organizaciji dočekuju ne samo zadovoljni, već i ponosni.

“To ipak ne znači da nijesmo svjesni i manjkavosti i grešaka, objektivnih smetnji i unutrašnjih nedostataka”, rekao je Stanković.

On je poručio da tužioce u danima kada se javnost ponovo dijeli zbog postupanja državnog tužilastva, osluškivanje dnevnopolitičkih dešavanja ne smije i ne može da zanima.

“Toga moramo svi da budemo svjesni. Naša vodilja su zakonski propisi i ustavne norme, nikako dodvoravanje bilo kojoj adresi”, naglasio je Stanković.

On je sve podsjetio da je posebna čast biti državni tužilac. “Želim da vjerujem da ste toga svi svjesni”.

“Želim da vjerujem da ste svi spremni da branite čast državno tužilačke organizacije i da svojim postupanjem to i potvrđujete”, naveo je Stanković.

Kako je poručio, u svakom slučaju, u kom se pokaže suprotno, iskoristiće zakonska ovlašćenja, koja se odnose i na preispitivanje rada tužilaca.

Stanković je saopštio da mu je poznato da njegov izbor za vrhovnog državnog tužioca nije naišao na opštu podršku unutar same institucije. „Nijesam to ni očekivao, jer smo društvo koje se teško navikava na promjene u sistemu rada“.

“Ono što niko ne može da ne primjeti, jeste da državno tužilačka organizacija nije ista danas i prije dvije godine, kada sam vam se sa ovog mjesta prvi put obratio. U tom periodu dosta toga je urađeno, ali to ne znači da je to i dovoljno“, smatra Stanković.

On je istakao da je određeni rezultat lakše postići, nego ga održati.

„Zato svi treba da imamo na umu - ako je 2014. bila godina novog početka, 2015. godina opravdanog povjerenja, onda u ovoj i narednoj godini to povjerenje treba još više da učvrstimo, a to mora da bude naš zajednički zadatak i naš zajednički cilj“, poručio je Stanković.

Bonus video: