Neprijatni mirisi i dalje se osjećaju u PG: Ko koristi kokošije đubre?

Prema tvrdnjama poljoprivrednika, kokošije đubre može se besplatno naručiti sa pojedinih farmi, a čak ga i prevoze bez naknade
458 pregleda 13 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.11.2016. 08:24h

Uzrok neprijatnih mirisa, koji su se juče osjećali u naselju Kuće Rakića, a u subotu čak i dijelu grada preko Morače, je kokošije đubre, koje neko koristi vjerovatno u poljoprivredne svrhe.

Kamione sa đubrivom u subotu su građani vidjeli da prolaze Nikšićkom magistralom, preko mosta u Ulici Vojisavljevića prema Zabjelu.

Prema tvrdnjama poljoprivrednika, kokošije đubre može se besplatno naručiti sa pojedinih farmi, a čak ga i prevoze bez naknade.

Prije tri dana dana neprijatni mirisi su se osjećali na Starom aerodromu, u centru, prvi put i preko Morače, Donjoj Gorici, vjerovatno zbog toga što su kamioni prošli magistralom.

Kako su "Vijestima" objasnili poljoprivrednici, kokošije đubrivo se koristi u poljoprivredi, a sada je idealno da se njime tretira vinova loza.

Međutim, kako su istakli, isključivo bi ga trebalo koristiti na lokacijama, koje su mnogo udaljene od naseljenih mjesta, jer od đubreta nastaju jaka isparenja azota, odnosno neugodni mirisi.

"Sad je najpogodnije da se iskoriste pred takozvanu proljećnu sezonu, to đubrivo je bogato azotom, ali treba znati u kojim količinama se koristi. Prevelike količine mogu da unište rod", objasnio je jedan od poljoprivrednika.

Zbog neprijatnog mirisa, jedan od poljoprivrednika u Malesiji, bio je primoran da prekine da đubri njivu.

"To je bio nepodnošljiv smrad, štipalo je za oči, preorao sam njivu, odnosno to đubrivo zakopao", kazao je on.

Iz kompanije "Plantaže" juče je "Vijestima" saopšteno da zasade, na svom poljoprivrednom zemljištu, ne tretiraju đubrivom kokošijeg porijekla.

"Nemamo nikakve veze sa tim pojavama", naveli su u odgovorima.

Glavna Ekološka inspektorka Vesna Zarubica kazala je "Vijestima" da su juče ekipe trebale u naselju Kuće Rakića da pokušaju da utvrde odakle potiču neprijatni mirisi.

Ona je rekla da će pokušati da saznaju od predstavnika kokošijih farmi sa područja Bjelopavlića da li su i kome prodavali đubre.

Neprijatni mirisi tokom septembra su se danima osjećali u centru, na Starom aerodromu, Koniku, kod "Gintaša", naselju pod Malim brdom. Prije nekoliko dana građani su se žalili da je tako i na Zabjelu.

Bonus video: