Hakeri napali i iz Crne Gore?

Identifikovano je navodno 350 IP adresa u Crnoj Gori sa kojih je napadnuta kompanija “Dyn”...
81 pregleda 1 komentar(a)
Kompjuter haker, Foto: AP
Kompjuter haker, Foto: AP
Ažurirano: 29.10.2016. 07:09h

U jučerašnjem hakerskom napadu “Mirai botneta” (mreža interkonektovanih uređaja) na kompaniju “Dyn”, koja predstavlja internet adresar, možda su korišćeni i uređaji iz Crne Gore.

Napadom je onemogućen pristup web sajtovima Amazona, Twitera, Reddita, PayPala i drugih, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT).

Tvrde da su identifikovali 350 inficiranih uređaja, odnodno IP adresa u Crnoj Gori, od kojih 150 pripadaju “Mirai botnetu” i bili su potencijalni napadači u pomenutom napadu.

Tvrde da se procjenjuje da se broj ukupnih uređaja, koji je učestvovao u napadu, mogao mjeriti u stotinama hiljada, a da je napad bio jačine od oko 1.200 gigabita (Gbita) po sekundi.

Eksperti iz oblasti informacionih tehnologija tvrde da, iako su identifikovali crnogorske IP adrese, to ne mora da znači da je napad došao iz Crne Gore.

Iz MIDT-a su saopštili da je u septembru web stranica sajber sigurnosne kompanije “Kerbs” takođe bila pod napadom 'Mirai botneta' jačine 600 Gbita po sekundi, dok je u istom mjesecu francuska web hosting kompanija OVH bila pod napadom od više 1.000 Gbita po sekundi.

Pojasnili su da “botnet” predstavlja mrežu interkonektovanih računara, koja može imati stotine hiljada ili milione računara pod kontrolom jednog servera, koji se naziva komandni i kontrolni server.

Napadač može jednom komandom aktivirati cijelu mrežu i u tom slučaju svi uređaji počinju da komuniciraju na legalan način sa metom i usljed ogromnog broja komunikacija koje dolaze, preopterećuju i učine tu metu nedostupnom za pružanje servisa ostalim, pravim, korisnicima.

Iz MIDT-a navode da je, “Mirai Botnet” uglavnom sastavljen od “Internet of things” - uređaja kao što su digitalne kamere, DVR čitači, IP televizori...

Bonus video: