Rakočević: Nas bi objesili na trgu da ne plaćamo poreze

Đačić nedavno kazao da ne plaćaju poreze i doprinose...
192 pregleda 10 komentar(a)
Goran Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Goran Rakočević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.10.2016. 16:29h

Ministarstvo finansija i ostale nadleže državne institucije imaju selektivan odnos prema opštinama kada je riječ o plaćanju poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u lokalnoj administraciji.

To tvrde iz kolašinske izvršne vlasti, navodeći primjer pljevaljske Opštine.

Sekretar za finansije Goran Rakočević pojasnio je da je gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić prije dva dana priznao da poreze i doprinose na zarade zaposlenih nijesu izmirili za dio prošle i ovu godinu.

“Malo je reći da sam frapiran tom činjenicom, naročito poslije čvrstog stava Ministarstva finansija i Poreske uprave iz decembra 2014. kojom je najavljena nulta tolerancija na neplaćanje tekućih obaveza. Očigledno je da lokalne uprave u kojima je na vlasti DPS imaju privilegovan status. Da se kojim slučajem desilo da Opština Kolašin u ovom periodu ne uplati poreze i doprinose, vjerujem da bi nas kolektivno nasred trga objesili . To nikako ne bi moglo da prođe nakažnjeno“, kazao je on.

On kaže da Opština Kolašin, pored toga što redovno izmiruje obaveze za poreze i doprinose, mora da plaća i dug koji je po tom osnovu naslijeđen od DPS vlasti, u iznosu od 2,8 milona eura.

Iako je prošle godine u decembru potpisan ugovor sa Ministarsvom finansija da Opština izmiri zaostale obeze imovinom, do njegove ralizacije nije došlo, a u kolašinskoj izvršnoj vlasti ne znaju razloge za to.

“Ministarstvo nije htjelo da ugovor realizuje i mi ćemo, kako je definisano reprogramom, te obaveze plaćati narednih 20 godina. Riječ je o dugovima koje je napravila bivša vlast. Potpuno je razmljivo da se porezi i doprinosi plaćaju redovno i mi to pozdravljamo, ali nije pravedno i normalno da neko to mora, a neko ne. Iz nadležnih istitucija najavljene su i rigorozne kazne za one koji tu obavezu ne ispunjavaju, a prema sadašnjem stanju centrala vlast nekog pokušava da slomi, a nekog miluje po glavi. Nas, sigurno, i pored pritisaka, neće slomiti“, istakao je Rakočević.

“Sramne” tužbe za navodno nekorišćenje godišnjih odmora

Rakočević je sramnom nazvao odluku nekoliko bivših opštinskih funkcionera da tuže Opštinu, kako bi naplatili neiskorištene godišnje odmore.

“Oni koji su bili odgovorni da sebi daju rješenja za odmor, nijesu ih uradili, a sada tuže Opštinu. Ne vjerujem da postoji iko ko vjeruje da oni stvarno nijesu koristili te odmore. Nije riječ o svim funkcionerima, ali ih je značajan broj. Svoju neodgvornost danas pokušavaju na jeftin način da naplate”.

Po osnovu navodno neiskorišćenih odmora do sada je zaposlenima u Službi zaštite isplaćeno oko 100.000 eura.

Bonus video: