NAKON VIŠE OD TRI GODINE ZAPLOVIO NAJVRIJEDNIJI BROD MORNARICE VCG

"Jadran" napokon izašao na more: Višečasovna vožnja, sve je bilo besprekorno

"Jadran" se nakon probe, vratio u Bijelu gdje će u narednih mjesec dana biti obavljeno završno dokovanje broda, nakon čega se stari jedrenjak vraća u svoju matičnu luku Tivat
166 pregleda 1 komentar(a)
Jadran, Foto: Siniša Luković
Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 28.10.2016. 13:33h

Više od tri godine nakon što je ušao u generalni remont u Jadranskom brodogradilištu Bijela, najvrijedniji brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak "Jadran" napokon je ponovno izašao na more.

Naime, "Jadran" pod komandom kapetana korvete Gorana Pajovića, u četvrtak je odradio prvu probnu vožnju u kojoj je testiran novi pogonski kompleks 83 godine starog motornog jedrenjaka.

Kako "Vijesti" nezvanično saznaju, tokom višečasovne vožnje po zalivu Boke, sve je funkcionisalo besprekorno – počev od novog glavnog pogonskog motora "Caterpillar" snage 650 konja, preko novog sistema redukcije i propelera, do novih pomoćnih motora i novougrađene centralne kontrolne sobe pogonskog kompleksa.

"Jadran" se nakon probe, vratio u Bijelu gdje će u narednih mjesec dana biti obavljeno završno dokovanje broda, nakon čega se stari jedrenjak vraća u svoju matičnu luku Tivat.

"U Tivtu ćemo tokom narednih mjesec završiti sve preostale sitmice na brodu, obaviti još nekoliko probnih vožnji i obučavati posadu za korištenje novougrađene opreme i sredstava. Očekujemo da školski brod „Jadran“ opet u punoj funkciji bude najkasnije do kraja trećeg kvartala naredne godinje kada će brod početi sa obavljenjem svojih redovnih zadataka", kazao je "Vijestima" izvor iz Mornarice VCG.

Tokom generalnog remonta koji je u Bijeloj započet još u septembru 2013, "Jadran" je bukvalno rastavljen do golog trupa i detaljno obnovljen.

Uz ugradnju novog pogonskog i pomoćnih motora, brod je dobio novu glavnu elektro-razvodnu ploču sa elektro-instalacijama, nove instalacije morske i slatke vode, centralni klimatizacioni sistem, moderno opremljenu kuhinju, desalinizator, obnovljene sanitarne čvorove i novi namještaj u mornarskim prostorijama, dio nove navigacione i opreme za spašavanje, opravljena je drvena obloga glavne palube a ugrađeni su i novi drveni elementi snasti jedrenjaka.

Prvobitno je remont vrijedan oko 1,7 miliona eura trebalo da bude završen do ljeta 2014.

To se međutim, nije desilo, prvenstveno zbog problema u Jadranskom brodogradilištu u kome je u međuvremenu pokrenut stečajni postupak, ali i zbog širenja obima posla na "Jadranu", što je podrazumijevalo da se u hodu mijenjaju i projektna riješenja i obavljaju tehničko-tehnološka prilagođavanja.

Daleko najveći dio tereta oko remonta "Jadrana" podnijela je sama 32-člana posada broda koja je u veoma teškim uslovima, vrijedno i sa ljubavlju radila na starom jedrenjaku koga oni doživljavaju svojim drugim domom.

Ogroman doprinos uspješnom okončanju komplikovanih radova, dala je i komanda Mornarice VCG na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem koji je i sam lično često obilazio "Jadran" u Bijeloj i nadgledao radove.

Preporučujemo za Vas