Gradiće još 51 stan na Vrelima

„Zahvaljujući budžetskim uštedama, biće izgrađen dodatni 51 stan za stanovnike kampa Konik i okoline, čime se će se povećati broj porodica korisnika stanova sa 120 na 171“, saopšteno je na zvaničnom sajtu Regionalnog stambenog programa
0 komentar(a)
U decembru 2015. raspodijela stanova, Foto: Vlada Crne Gore
U decembru 2015. raspodijela stanova, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.10.2016. 19:34h

Za najugroženije romske porodice na Vrelima robničkim izgradiće se još 51 stan, kako je prvobitno planirano.

„Zahvaljujući budžetskim uštedama, biće izgrađen dodatni 51 stan za stanovnike kampa Konik i okoline, čime se će se povećati broj porodica korisnika stanova sa 120 na 171“, saopšteno je na zvaničnom sajtu Regionalnog stambenog programa.

Gradnja 120 stanova na Koniku namijenjenih izbjeglicama počela je u drugoj polovini marta ove godine, a kamen temeljac su položili tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Stanovi se grade u okviru Regionalnog stambenog programa, čiji je cilj obezbjeđivanje trajnih stambenih rješenja za raseljene i interno raseljene osobe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Novac za izgradnju stanova je obezbijedila Skupština donatora Regionalnog stambenog programa za potrebe zbrinjavanje najugroženihih raseljenih i interno raseljenih lica.

Iako je tada najavljeno da se završetak izgradnje 120 stanova planira za kraj 2017. godine, iz Regionalnog stambenog programa je saopšteno da radovi napreduju bržom dinamikom, te se očekuje da će biti završeni do avgusta 2017. godine.

„Što se tiče dodatnog 51 stana, stambene zgrade su već dizajnirane i dobijene su građevinske dozvole u okviru IPA projekta... Planirani završetak izgradnje 51 stana je april 2018. godine“, saopšteno je na zvaničnom sajtu Regionalnog stambenog programa.

U okviru IPA projekta, krajem decembra prošle godine 48 porodica iz kampa na Koniku je dobilo ključeve novih stanova.

Iz Delegacije Evropske unije ranije je saopšteno da je zatvaranje kampa prepoznato kao jedan od ključnih prioriteta u procesu pristupanja CG Evropskoj uniji.

Bonus video: