Iz zemlje vade krtole teške skoro dva kilograma

Proizvodnja krompira hobi je inženjeru šumarstva Milošu Ivanoviću, koji ne zapušta porodično imanje u zaseoku Suva Gora u rodnoj Vranještici. Tvrdi da je ove godine od 30 kilograma sjemena uzgojio 700 kilograma krompira
77 pregleda 1 komentar(a)
Krompir u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Krompir u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.10.2016. 18:30h

Rodom krompira ove godine zadovoljni su mnogi kolašinski ratari.

Gotovo da nema domaćinstva koje nama bar malu njivu zasađenu krompirom. Neki od njih, osim rekordnom količinom, diče se i veličinom primjeraka.

Proizvodnja krompira hobi je inženjeru šumarstva Milošu Ivanoviću, koji ne zapušta porodično imanje u zaseoku Suva Gora u rodnoj Vranještici. Tvrdi da je ove godine od 30 kilograma sjemena uzgojio 700 kilograma krompira.

“Zaista je riječ rekordnom rodu. Dobar rod je kada se izvadi deset puta više krompira u odnosu na posijano sjeme. Ima više od 50 krompira težih od kilograma, a i ostali su krupniji nego što je uobičajeno“, kaže on.

Ivanovićevo rodno selo je dugo, prije nego što je gotovo opustjelo, bilo poznato po izuzetnom kvalitetnom krompiru, čuvenom po specifičnoj „brašnjavosti“.

U Trebaljevu, selu koje je odavno poljoprivredni lider opštine, Milivoje Bulatović takođe je zadovoljan rodom ratarskih kultura. Uz jestivi, proizvodi i sjemenski krompir.

“Proizveo sam krompir koji je težak 1,85 kilograma. Decenijama se bavim proizvodnjom krompira i do sada mi je ovo rekord. Izvadio sam ga iz njive na Hanu Garančića koja je inače kasno zasađena, ali je rod bio izvanredan“.

Iako u Kolašinu ima primjera organizovane proizvodnje sjemenskog i jestivog krompira, nikada nije formirano udruženje koje bi podiglo kvalitet te grane poljoprivrede. Nema ni podataka o ukupnoj količini krompira prizvedenog na njivama u toj Opštini, u kojoj je nekoliko državnih rekordera.

Bonus video: