Skup u "Ramadi" nije plaćen po zakonu

Kontrolišući finansijske izvještaje Ministarstva, revizori su zaključili da se nije moglo utvrditi kakav je skup održan...
54 pregleda 7 komentar(a)
hotel Ramada, rampa, Foto: Luka Zeković
hotel Ramada, rampa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.10.2016. 06:16h

Direkcija za željeznice platila je održavanje navodno partijskog skupa u hotelu “Ramada” bez propratne dokumentacije.

To se navodi u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) koja je kontrolisala rad Ministarstva saobraćaja.

Piše i da je Direkcija dostavila resoru na čijem je čelu Ivan Brajović zahtjev za plaćanje računa, čime su potvrđeni raniji navodi Mladena Bojanića i Patricije Pobrić o slučaju “Ramada”.

DRI je kontrolisala rad Ministarstva saobraćaja u 2015. i posebno dva računa iz 2016.

Navodi se da uz zahtjeve za plaćanje i račune koje je dostavila “Ramada”, nema dokumentacije iz koje bi se moglo utvrditi ko je i kada rezervisao salu u tom hotelu i za koje potrebe.

Kontrolišući finansijske izvještaje Ministarstva, revizori su zaključili da se nije moglo utvrditi kakav je skup održan i ko su bili učesnici.

U izvještaju piše da su zahtjevom iz februara ove godine plaćeni dugovi prema “Ramadi”, na osnovu računa izdatog 28. januara - za troškove zakupa prostora (325 eura) i troškove pića (240) eura od 23. i 24. jula prošle godine.

Revizijom je utvrđeno da navedeni račun, koji je plaćen u februaru, nije iskazan u izvještaju o neizmirenim obavezama za 2015.

“Plaćanje je izvršeno sa računa 'konsultanske usluge', umjesto sa računa 'reprezentacija' i 'zakup objekata'”, piše u dokumentu.

Revizori su konstatovali da je istog dana u februaru plaćen račun od 389,25 eura za zakup prostora u “Ramadi” od 14. do 21. januara ove godine. Plaćeno je ponovo sa stavke konsultanske usluge, umjesto sa računa zakup objekata.

Pomenutih datuma, u “Ramadi” su održani skupovi SD.

"Vijestima" iz Direkcije nikada nije odgovoreno o kakvim skupovima je riječ.

Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog slučaja “Ramada”, nakon što je poslanik Mladen Bojanić objelodanio dokumentaciju koja navodno potvrđuje da je dva partijska skupa Socijaldemokrata (SD) u tom hotelu platila Direkcija za željeznice novcem iz budžeta.

Bivšoj menadžerki "Ramade" Patriciji Pobrić, koja je Bojanića uputila na tu dokumentaciju, nakon toga nije produžen ugovor o radu u tom hotelu.

Direktor Direkcije za željeznički saobraćaj Nebojša Obradović, član SD-a, bio je krajem jula u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo.

U izvještaju DRI piše da je, po uputstvu o radu državnog trezora, propisano da službenik za finansije provjerava ili dobija potvrdu da je usluga obavljena, u skladu sa nalozima, potpisanim ugovorom...

Međutim, Direkcija za željeznice je podnijela zahtjev za plaćanje faktura bez pisane potvrde ili obavještenja da je usluga izvršena.

Rad nijesu skroz uskladili sa propisima

DRI je dala pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj Ministarstva za prošlu godinu, jer ne “sadrži bitno materijalne greške i daje istinit i objektivan prikaz”. Utvrđeno je da “taj resor nije u svim aspektima uskladilo poslovne aktivnosti sa propisima”, zbog čega im je dato uslovno mišljenje.

U izvještaju piše da je Ministarstvo ugovorom o privremenim i povremenim poslovima angažovalo dva lučka kapetana mimo zakona. Za usluge prevođenja, zaključen je Ugovor o radu, umjesto Ugovora o djelu i to nakon datuma fakture o izvršenim uslugama prevođenja.

Ministarstvo, tvrde, nije isplaćivalo poseban doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Sa programa “drumski saobraćaj” plaćene su avio karte za službena putovanja zaposlenih, koji nijesu raspoređeni u Direktoratu za drumski saobraćaj. Suprotno propisima, sredstva planirana za stručno usavršavanje utrošena su za plaćanje postdiplomskih studija zaposlenog.

Bonus video: