Nikad veći budžet Ministarstva zdravlja: Pride milion u izbornoj godini

Šegrt će to možda dovesti u vezu sa otvaranjem mnogih seoskih ambulanti u predizbornoj kampanji, poručili iz Sindikata doktora
5 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Siniša Luković
Budimir Šegrt, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.10.2016. 18:41h

Ministarstvo zdravlja je ove godine raspolagalo budžetom od 2.087.526 eura, iako u prethodne tri godine od države nijesu dobijali više od jednog miliona.

Uporedni podaci pokazuju da je budžet tog resora lani bio 998.526, tokom 2014. oko 914.000, a 2013. godine svega 891.000 eura.

Za program "Razvoj, ekonomska održivost i poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite" Ministarstvo zdravlja je iz budžeta dobilo 942.800 eura ove godine, što je šest puta više u odnosu na prethodne.

Iz Sindikata doktora medicine (SDM) ocijenili su da "interesantni uporedni podaci ukazuju na povećanju potrošnju Ministarstva, koje vodi politiku štednje".

"Zanima nas na koji će način ministar zdravlja objasniti ovako drastičnu povećanu potrošnju. Možda će to dovesti u vezu sa otvaranjem brojnih seoskih ambulanti u predizbornoj kampanji u kojima nema ko da radi", ocijenili su iz SDM.

Međutim, iz resora na čijem je čelu Budimir Šegrt demantovali su spekulacije da je povećanje budžeta Ministarstva zdravlja u vezi sa predizbornim aktivnostima.

"Budući da je budžet za 2016. planiran tokom 2015. godine, nikako se ne može vezivati za izbornu godinu, već je isključivo za objektivno planirane programske aktivnosti zdravstvenog sistema", odgovorili su.

Prema podacima, koji su dostavljeni "Vijestima", Ministarstvu zdravlja je iz budžeta za 2016. opredijeljeno 788.900 eura za tekuće izdatke, što je devet puta više u odnosu na lani.

Poređenja radi, Ministarstvo zdravlja je za tekuće izdatke 2014. godine dobilo oko 79.000, a 2013. oko 10.000 eura.

Podaci pokazuju da je Ministarstvo zdravlja za kapitalne izdatke u 2016. dobilo 50.000 eura, dok lani nijesu imali novac opredijeljen u te svrhe. Tokom 2014. i 2013. godine imali su na raspolaganju po 5.000 eura.

Za oko 200.000 eura porastao je i budžet za transfere institucijama, pojedincima, NVO i javnom sektoru u odnosu na lani. I za program "administracija" Ministarstvo zdravlja je dobilo oko 300.000 eura više u odnosu na sredstva koja su izdvajana nekoliko godina unazad.

U Ministarstvu zdravlja smatraju da je ovogodišnji budžet prvi put objektivan i realan.

"Sredstva odobrena budžetom za ovu godinu, planirana su za sprovođenje zdravstvene politike, kroz izradu zakonskih akata i najznačajnijih strateških dokumenata i sprovođenje brojnih aktivnosti i projekata, kao i za unapređenje tehničkih i drugih uslova za rad zaposlenih u Ministarstvu”, kazali su.

Iz Ministarstva zdravlja su zaključili da je budžetom predviđeno i izmirivanje zaostalih dugova, koji su nastali upravo zato što su planirana i odobravana sredstva prethodnih godina bila nedovoljna.

Vakcine stigle u Podgoricu i na primorje, uskoro će i na sjever

Vakcine protiv sezonskog gripa u prethodna dva dana isporučene su domovima zdravlja u Podgorici i na primorju.

Iz "Montefarma" je saopšteno da će vakcine danas da budu distribuirane Nikšiću, sjutra Bijelom Polju i Pljevljima, a u petak Beranama.

U podgoričkom Domu zdravlja, kako je saopšteno iz te ustanove, vakcinacija će početi sjutra.

Kazali su da je za Podgoricu opredijeljeno 6.400 hiljade doza, što je dovoljna količina za sve građane kojima se preporučuje vakcinacija.

"Vijesti" su ranije objavile da je "Montefarm", nakon sprovedenog postupka, zaključio ugovor sa veledrogerijom "Glosarij" o isporuci vakcina protiv sezonskog gripa u prvoj polovini septembra.

Ukupna vrijednost vakcina je 47.404,50 eura, a traženo je 18.590 doza.

Imunizacija protiv sezonskog gripa preporučuje se osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima, osobama sa oslabljenim imunitetom i onima koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja...

Vakcinacija je lani počela sredinom novembra, a prethodnih godina uglavnom u oktobru. Domovima zdravlja u 2015. godini isporučeno je 20.300 doza, od kojih najviše (6.300) podgoričkom, shodno potrebama.

Tokom posljednje sezone gripa, koja je počela kasnije nego obično i trajala do maja ove godine, od komplikacija sezonskog virusa preminulo je 10 osoba.

Bonus video: