Maraj na panelu sa Štajnmajerom

Maraj studira u Berlinu i jedini je student iz Crne Gore koji je prisustvovao panelu na kome je, pored ostalog, konstatovano da se Evropska unija danas suočava sa možda največim izazovima od postanka
0 komentar(a)
Dritan Maraj, Foto: Privatna arhiva
Dritan Maraj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.10.2016. 13:24h

Ulcinjanin Dritan Maraj učestovao je na panel diskusiji "Kakvu Evropu mi želimo", održanoj u Berlinu, na kojoj je uvodno izlaganje imao ministar spoljnih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Maraj studira u Berlinu i jedini je student iz Crne Gore koji je prisustvovao panelu na kome je, pored ostalog, konstatovano da se Evropska unija danas suočava sa možda največim izazovima od postanka.

Svi ti izazovi, zaključeno je, vode do pitanja "Kakvu i koliko Evrope želimo", odnosno "Da li postoji potreba za ujedinjenom Evropom u 21. vijeku?" Neke od tema bile su Brexit i kriza izbjeglica.

"Mislim da Evropljani mogu da imaju samo koristi od Brexita ali i od krize izbjeglica jer je to izazov i prilika da počnemo ramišljati i o takvom obliku i ustrojstvu EU. To sam rekao i tokom debate", kazao je Maraj "Vijestima".

Na panelu nije bilo konkretne priče o Crnoj Gori ali je zaključeno da proširenje EU doprinosi većoj demokratiji u zemljama koje su još u fazi pregovora za učlanjenje i podstiče ubrzane reformske procese.

"Nijesam očekivao poziv ali bila mi je čast što sam učestvovao na tako renomiranom skupu", kazao je Maraj.

Bonus video: