Brezak: Uzalud čekamo poziv da uđemo na tržište

Direktor "Bauerfeind Ag" u Hrvatskoj Slobodan Brezak kazao je za "Vijesti" da se u Crnoj Gori apsolutno favorizuje i monopolizuje jedna kompanija, koja posluje sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) u oblasti ortopedsko-rehabilitacionih, protetskih pomagala
277 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Brezak, Foto: Bauerfreind
Slobodan Brezak, Foto: Bauerfreind
Ažurirano: 25.10.2016. 19:17h

Predstavnici njemačke kompanije “Bauerfeind Ag” koja se bavi prozivodnjom ortopedskih, protetskih i rehabilitacionih pomagala tvrde da su u Crnoj Gori diskriminisani i da država ne želi da omogući zdravu konkurenciju na tržištu.

Direktor te kompanije u Hrvatskoj Slobodan Brezak kazao je za "Vijesti" da se u Crnoj Gori apsolutno favorizuje i monopolizuje jedna kompanija, koja posluje sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) u oblasti ortopedsko-rehabilitacionih, protetskih pomagala.

“Bauerfeind Ag” postoji više od osam decenija, dok je na crnogorskom tržištu prisutna oko osam godina.

Brezak tvrdi da su uložili sva neophodna sredstva kako bi se u skladu sa zakonodavstvom države legitimisali kao prihvatljiv partner.

On je pojasnio da su uzalud godinama čekali da nadležni raspišu javni poziv, na koji bi mogli da se jave i takmiče sa konkurentima.

Iz FZO su ranije odgovorili “Vijestima” da je obaveza te ustanove da do 31. marta ove godine raspiše javne pozive i zaključi ugovore sa zdravstvenim ustanovama i isporučiocima tehničkih pomagala.

Međutim, javnog poziva nije bilo.

Vlada je u junu usvojila Odluku o mreži zdravstvenih ustanova, po kojoj će pacijenti o trošku FZO i narednih pet godina dobijati pomagala od kompanije “Rudo Montenegro”.

Brezak je ocijenio da je očigledno da javnog poziva neće biti ni ubuduće i da je njihov opstanak na tržištu doveden u pitanje.

Zaključio je da je “čitav postupak, zbog višegodišnjeg trajanja, ozbiljno ugrozio investicije i interes kompanije”.

Iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) nedavno su saopštili da je lista medicinsko-tehničkih pomagala restriktivna i da su procedure i rokovi korišćenja “problematični i nekada dugi”.

To udruženje poručilo je da je problematično što ne postoji mogućnost izbora pomagala kod više ponuđača na teritoriji Crne Gore ili drugih država.

“FZO zaključuje ugovor sa preduzećem Rudo Montenegro i to bez postupka javnih nabavki. Tako su crnogorski građani primorani da pomagala nabavljaju kod samo jednog ponuđača bez mogućnosti izbora”, poručili su ranije iz UMHCG.

Nova lista i Pravilnik najavljeni do januara 2016. godine

FZO je nedavno započeo izmjene Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala i liste pomagala. Direktor FZO po leks specijalisu Adis Balota razgovarao je sa predstavnicima nekoliko NVO, koji su dostavili predloge.

Prihvaćen je predlog UMHCG da se iz Pravilnika obriše uslov prema kojem osobe sa invaliditetom (OSI), koje su studenti, zaposleni ili se bave sportom, moraju da imaju položen vozački ispit i saobraćajnu dozvolu za dobijanje lakih aktivnih invalidskih kolica.

Po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu u januaru, propisano je da se u roku od godinu mora utvrditi lista medicinskih pomagala, cijene, rokovi korišćenja, uslovi za obezbjeđivanje pomagala...

Bonus video: