"Hiltonu" struja stiže sa krova

Iz solarnih panela hotel “Hilton” će obezbjeđivati samo dio struje, a ostatak iz elektrosistema
183 pregleda 8 komentar(a)
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Hotel Hilton, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.10.2016. 07:09h

Hotel “Hilton” bi do kraja godine trebalo da osposobi solarnu elektranu, koja će proizvoditi mali dio električne energije. Proizvedena energija će, kako je odgovoreno “Vijestima” iz PR službe hotela, biti malih količina u odnosu na potrebe hotela, te će Hilton nastaviti i dalje da koristi struju iz klasičnih izvora energije.

“Imajući u vidu potrošnju hotela Hilton, kao i ukupnu raspoloživu površinu na koju je moguće montirati panele... hotel će nastaviti i dalje da koristi struju iz klasičnih izvora energije. Takođe, proizvodnja električne energije iz solarnih panela, koja će se koristiti za potrebe Hilton hotela zavisi od vremenskih uslova, ali je to mala količina energije u odnosu na potrebe hotela”, saopšteno je iz PR službe.

Na krovu, kako je saopšteno, već postoje kolektori (razmjenjivači toplote), koji se koriste za grijanje vode i koji su već u funkciji.

Građevinskom dozvolom za hotel je, kako je saopšteno, predviđeno postavljanje fotonaponskih panela na hotelu, a kompletan objekat je građen da bude energetski efikasan, “tako da će za potrebe Hiltona mali dio energije biti proizveden iz solarne elektrane, koja će biti u funkciji do kraja godine”.

“Sve instalacije za puštanje u pogon - montaža trafo-stanice i priključnih kablova, su već izvedene, samo je potrebno da se montiraju paneli, za koje čekamo građevinsku dozvolu da bi sve uradili u skladu sa važećim zakonom i Pravilnikom o priključenju obnovoljivih izvora energije”, odgovoreno je iz PR službe hotela.

Zahtjev za građevinsku dozvolu su, kako je saopšteno, već podnijeli Ministarstvu održivog razvoja i turizma i njihov odgovor očekuju u zakonskom roku od najkasnije 30 dana.

Hilton, koji se nalazi na lokaciji bivšeg hotela „Crna Gora” je početkom septembra počeo sa probnim radom, a zvanično je otvoren 19. septembra. Ceremonija svečanog otvaranja je održana 3.oktobra. U izgradnju hotela je, kako je ranije saopštio investitor “Normal company”, umjesto planiranih 44, uloženo 47 miliona eura.

Novi hotel nudi 180 prostranih i moderno opremljenih soba za goste, uključujući i 23 apartmana.

Bonus video: