HRA: Očekujemo da Stojanović podnese ostavku zbog opstrukcija

HRA dodaje da je optuživanje komandanta SAJ za opstrukciju istrage je značajan napredak za državno tužilaštvo Crne Gore
3 komentar(a)
DF Protest, Foto: Savo Prelević
DF Protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.10.2016. 15:07h

"Poslije godinu dana od brutalne policijske torture više pripadnika policije nad Miloradom Martinovićem, prebijanja dvojice građana u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara) i povrijeđivanja urednika portala IN4S Gojka Raičevića, državno tužilaštvo je optužilo samo dva pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice policije (SAJ) za prebijanje Martinovića, komandanta SAJ Radosava Lješkovića za opstrukciju istrage i nikoga više. Pored tih slučajeva koji su zabilježeni video snimcima, prijavljeno je da su pripadnici policije prebili i nekoliko drugih nenaoružanih građana koji nisu pružali otpor, ali javnost nije obaviještena da je i zbog toga bilo ko identifikovan i optužen", navode iz HRA.

Oni dodaju da "pristrasno gledanje kroz prste izvršiocima krivičnih djela unutar policije ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost takve policije i državnog tužilaštva nadležnog za sprovođenje nezavisne istrage da vladavinu prava obezbijede i u svim drugim slučajevima".

"Zbog očigledne opstrukcije u policiji, koja se pokazala nevoljnom i nesposobnom da identifikuje izvršioce krivičnih djela u svojim redovima, očekivali smo i očekujemo da njen direktor, Slavko Stojanović podnese ostavku ili bude smijenjen. Državno tužilaštvo nije smjelo da se preda i da se zadovolji identifikacijom samo dvije osobe zbog prebijanja Martinovića, kada je očigledno u izvršenju i pomaganju izvršiocima samo u tom slučaju učestvovalo mnogo više osoba. Na taj način nije obezbijeđen evropski standard nezavisne i djelotvorne istrage policijske torture, što je obaveza države na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava", navodi se.

HRA dodaje da je optuživanje komandanta SAJ za opstrukciju istrage je značajan napredak za državno tužilaštvo Crne Gore.

"Tužilaštvo je ranije tolerisalo i pomagalo opstrukcije istraga u slučajevima masovnog prebijanja pritvorenika u ZIKS-u 2005. godine, zlostavljanja okrivljenih u ”Orlovom letu” 2006, policijske torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. i zlostavljanja u zatvoru zatvorenika Igora Milića i Dalibora Nikezića 2009, i zbog toga pretrpjelo izričite kritike Evropske komisije, Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja, Komiteta protiv mučenja, a u slučajevima Milić Nikezić i Orlov let i Evropskog suda za ljudska prava. Nikada niko ni u policiji ni u državnom tužilaštvu nije bio pozvan na odgovornost zbog neprofesionalnog sprovođenja pomenutih istraga. Imajući sve to u vidu, nadamo se da će Milorad Martinović i druge žrtve policijske torture tužiti državu posebno zbog kršenja prava na sprovođenje djelotvorne istrage da bi tako, za dobrobit i svih ostalih građana i građanki, doveli do primjene evropskih standarda u Crnoj Gori. Ovi standardi uključuju i pozivanje na odgovornost svih državnih službenika koji u tim slučajevima nisu obezbijedili vladavinu prava", zaključuju iz HRA.

Bonus video: