Odgovor Nikolića: Dekanica bi morala da vodi računa o odgovornosti

“Ostajem pri svim navodima iz zapisnika..."
182 pregleda 3 komentar(a)
Radan Nikolić, Foto: Luka Zeković
Radan Nikolić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2016. 16:27h

Prosvjetni inspektor Radan Nikolić saopštio je da ostaje pri navodima iz zapisnika koji je sačinio na inicijativu Marije Marković, kandidaktinje za upis na Fakultet likovnih umjetnosti (FLU).

Reagujući na navode dekanice FLU Milene Jovićević, objavljene u tekstu “Rješenje inspektora je poništilo Ministarstvo”, Nikolić tvrdi da Ministarstvo prosvjete nije dovelo u pitanje činjenice iz rješenja.

Istakao je da bi dekanica morala voditi računa o odgovornosti ako pominje lična imena, šalje negativne poruke i saopštava poluistine.

Reagovanje Nikolića prenosimo u cjelosti:

“Dekanica FLU je obavijestila javnost 'da je Ministarstvo prosvjete poništilo Rješenje prosvjetnog inspektora Radana Nikolića' donijeto u postupku inspekcijskog nadzora na inicijativu Marije Marković, netačno navela da se tim rješenjem 'nalaže ponavljanje dopunskih ispita' i zaključila: 'Poništenje rješenja ukazuje da je opravdana naša sumnja da se radi o tendecioznim ispolitizovanim konstrukcijama'.

U svemu tome 'krivica' prosvjetnog inspektora je što je u skladu sa zakonskom obavezom dostavio Mariji Marković zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru i pomenuto rješenje, čije činjenično utemeljenje Ministarstvo prosvjete nije dovelo u pitanje, ali je iz drugih razloga poništilo rješenje i predmet vratilo na ponovni postupak.

Kada istupa u javnosti, posebno kada je postupak ponovnog inspekcijskog nadzora u toku, dekanica bi morala voditi računa o svojoj odgovornosti ako pritom pominje lična imena, šalje negativne poruke, saopštava poluistine i ničim utemeljene kvalifikacije.

Takođe bi morala pokazati da u poslu koji obavlja, kada je u pitanju komunikacija i rad sa mladim ljudima, treba pokazati toleranciju, iskazati uvažavanje i spremnost da se uputi i pomomogne, ponašajući se pritom prvenstveno u skladu sa etičkim i pedagoškim načelima.

Ostajem pri svim navodima iz zapisnika koji sam sačinio na inicijativu Marije Marković, a nadam se da će o svemu svoju riječ reći i zaštitnik ljudskih prava i sloboda”.

Bonus video: