Zavod za transfuziju planira da organizuje rad u dvije smjene

U Crnoj Gori se u poslednjih par mjeseci desilo više saobraćajnih nesreća, što je uslovilo povećanu potrošnju krvi. U Zavodu za transfuziju ne postoje dežurstva, i zainteresovani građani koji bi mogli dati krv van radnog vremena to ne mogu učiniti
414 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za transfuziju krvi, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
Zavod za transfuziju krvi, Foto: Zavod za transfuziju krvi Crne Gore
Ažurirano: 22.10.2016. 11:23h

Uvođenje rada u dvije smjene sa davaocima krvi u Zavodu za transfuziju do sada nije bilo moguće iz tehničkih razloga ali će biti uspostavljeno brzo u organizacionim djelovima u kojima se za to ukaže potreba, smatraju u toj ustanovi.

U Crnoj Gori se u poslednjih par mjeseci desilo više saobraćajnih nesreća, što je uslovilo povećanu potrošnju krvi. U Zavodu za transfuziju ne postoje dežurstva, i zainteresovani građani koji bi mogli dati krv van radnog vremena to ne mogu učiniti.

Direktorica Zavoda, Gordana Rašović, kazala je da pored često organizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi širom države radnim danima i tokom vikenda, sve službe sa davaocima krvi rade svakog radnog dana od sedam do 15 sati.

"Nakon 15 sati, slijedi pružanje usluga pacijentima, tako da je rad u transfuziološkoj službi organizovan tokom 24 sata. Uvođenje rada u dvije smjene sa davaocima krvi do sada nije bilo moguće iz tehničkih razloga ali će, nadamo se, biti uspostavljeno vrlo brzo u organizacionim djelovima u kojima se za to ukaže potreba", rekla je Rašović agenciji Mina.

Prema njenim riječima, Zavod za transfuziju krvi Crne Gore trenutno raspolaže zadovoljavajućim rezervama krvi svih krvih grupa.

"Zavodu je krv neophodna u svakom trenutku za zbrinjavanje pacijenata kojima je potreban taj vid liječenja. Samo neka od stanja koja zahtijevaju transfuziološko zbrinjavanje, su saobraćajne politraume, maligna oboljenja, hematološka oboljenja, hirurške intervencije, prilikom porođaja i mnoga druga", precizirala je Rašović.

Kako je navela, svakog dana u Zavodu se pripremi između stotinu i 150 jedinica krvi, shodno potrebama pacijenata u bolnicama u Crnoj Gori i Kliničkog centra Crne Gore.

"U zavisnosti od trenutne situacije kada je u pitanju potraživanje krvi, dešava se da su najtraženije krvne grupe koje su i najzastupljenije u našoj populaciji, a to su A+ i O+. Naravno, ima situacija kada je neophodna veća količina rijetkih krvnih grupa, kao što je AB -, koju ima svega dva odsto naših građana", kazala je Rašović.

Ona je navela da je u Crnoj Gori prošle godine registrovano ukupno 17.159 uspješnih davanja krvi u svim organizacionim djelovima Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

"To je povećanje ukupnog broja davanja u odnosu na prethodnu godinu za oko 500 davanja. Rezultati su ohrabrujući i kada je u pitanju odnos namjenskih, odnosno porodičnih i dobrovoljnih davanja. Tako je na nivou države oko 59 odsto, bilo porodičnih davanja, dok je 41 davanja registrovano kao dobrovoljno", kazala je Rašović.

Ona je rekla da je u 2014. godini bilo 36 odsto dobrovoljnih davanja krvi.

"U odnosu na prethodnu godinu, primijetno je povećanje udjela dobrovoljnih davanja u ukupnoj strukturi davanja krvi, što je pored povećanja procenta davalaštva, jedan od osnovnih zadataka Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore", rekla je Rašović.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja uspješnih davanja u prošloj godini (17.159), najviše ih je registrovano u Podgorici, 7120, "što je za očekivati budući da je u Glavnom gradu najveći broj stanovnika, ali i najveći broj pacijenata koji zahtijevaju transfuziološko zbrinjavanje".

"Procenat davalaštva na nivou države, prošle godine je bio oko 2,8, što je i dalje isprod preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, koja ukazuje da je potreban nivo davalaštva četiri procenta", saopštila je Rašović.

Kada je riječ o procentu davalaštva po organizacionim jedinicama, ona je rekla da je najbolji rezultat prošle godine ostvarila Podgorica, gdje je postotak davalaštva 3,3 odsto.

"Procenat veći od državnog imaju i Nikšić ( tri odsto) i Pljevlja (2,85) dok ostale organizacione jedinice bilježe nešto niži ukupan procenat davalaštva. Najniži procenat davalaštva prošle godine je registrovan u Kotoru (1,9 odsto) i na Cetinju (2,2 odsto)", navela je Rašović.

Ona je dodaala da je prošle godine 2.287 davalaca prvi put dalo krv.

Rašović je navela da zainteresovani građani mogu kontaktirati telefonom 020 240 731 i 067 173 573, e-mail info@ztkcg.me, kao i putem zvaničnih naloga na društvenim mrežama.

Bonus video: