Jovićević: Rješenje inspektora je poništilo Ministarstvo

"Poništenje rješenja samo ukazuje da je opravdana naša sumnja da se radi o tendencioznim i ispolitizovanim konstrukcijama"
346 pregleda 1 komentar(a)
Milena Jovićević (Novina)
Milena Jovićević (Novina)
Ažurirano: 20.10.2016. 19:16h

Dekanica Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) Milena Jovićević saopštila je da su netačne tvrdnje Marije Marković da je diskriminisana prilikom konkursa za upis i da je nalaz prosvjetnog inspektora baziran na “tendencioznim i ispolitizovanim konstrukcijama”.

Reagujući na tekst "Veze jače od poena i prijemnog", objavljenog prjekjuče, kazala je da su "improvizovane i netačne informacije nanijele štetu FLU, kandidakinjama i upravi" te univerzitetske jedinice.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Zabrinjavajuće je da novinarka Vijesti bez elementarnog poznavanja činjenica potpisuje tekst koji je u potpunosti netačan i koji u maniru 'rekla - kazala' govori o ozbiljnim temama. Obavještavamo javnost da je Ministarstvo prosvjete poništilo Rješenje prosvjetnog inspektora Radana Nikolića, Rješenjem (br. UP 2060-75/2016-3 od 30.09.2016) zbog netačno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijanog prava. Dakle, Rješenje prosvjetnog inspektora Radana Nikolića kojim se nalaže ponavljanje dopunskih ispita je poništeno kao neosnovano.

Poništenje rješenja samo ukazuje da je opravdana naša sumnja da se radi o tendencioznim i ispolitizovanim konstrukcijama.

Međutim, prije poništenja rješenja Uprava FLU je postupila po rješenju prosvjetnog inspektora i ponovo razmotrila ocjenu kandidatkinje Marković.

Kandidatkinja Marković u ponovljenom postupku dobila je jedinicu uz obrazloženje komisije: 'Kandidatkinja Marija Marković nije zadovoljila osnovne kriterijume, koji se podrazumijevaju pri ocjenjivanju dodatnog dopunskog ispita Crtanje figure po modelu (Crtanje). Tročlana komisija u svojim pojedinačnim izvještajima naglašava da crtež karakteriše odsustvo analitičnosti, nedovoljan osjećaj za proporciju, nedovoljna likovnost, portret koji u crtežu nema karaktera, ujednačeno tretitanje draperije i portreta, bez osjećaja za materijalizaciju. Iz pomenutih razloga svaki član komisije je Crtež figure po modelu (Crtanje) ocijenio ocjenom 1 (nedovoljan), koja je eliminatornog karaktera'. Dakle, ne radi se o pojedinačnom stavu, niti bilo kojem obliku diskriminacije, već o vrijednosnom sudu kompetentnih nastavnika, čije je to polje umjetničkog stvaralaštva. Kao i kod drugih umjetničkih fakulteta, vrednuju se rad i umjetnički potencijali kandidata, dok su u naučnim oblastima rezultati mjerljivi. U oba slučaja, međutim, sve je regulisano Pravilnikom o uslovimaa, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore.

S obzirom da dnevni list Vijesti nije objavio ni demanti koji je FLU poslao 19.09.2016. povodom prvog teksta objavljenog u Vijestima, jasno je da se odnosi jednostrano povodom pomenutog pitanja i da ne postoji potreba da se utvrdi istina.

Budući da su improvizovane i netačne informacije već nanijele štetu Fakultetu likovnih umjetnosti, pomenutim kandidatkinjama za upis na prvu godinu studija i upravi Fakulteta, dekanica FLU neće otvarati prostor medijima za dalje manipulcije i neće se dalje izjašnjavati po ovom pitanju, već će pravnu satisfakciju zbog neutemeljnih i tendencioznih optužbi potražiti u nadležnim institucijama”.

Bonus video: