Petrovićima su crkvu uzeli 1918.

Iz MCP pitaju od kada je država vlasnik sakralnih objekata...
5 komentar(a)
Crkva na Kruševcu, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Crkva na Kruševcu, Foto: ARHIVA „VIJESTI”
Ažurirano: 20.10.2016. 06:31h

Mitropolija crnogorsko primorska u roku od osam dana treba se izjasni da li je crkva na Kruševcu upisana u crkveni registar.

To je naložio sudija Danilo Jegdić, u postupku u kome po treći put odlučuje da li je taj vjerski objekat državna ili svojina Mitropolije.

Država je u međuvremenu dostavila dokaze koji, po njima, ukazuju da je dvorski kompleks na Kruševcu nesumnjivo nepokretna imovina dinastije Petrović, o čemu “svjedoče mnoga dokumenta sa početka 20. vijeka, kao i testament kralja Nikole”.

U tim dokumentima piše i da je imovina Petrovića konfiskovana odlukom Narodne skupštine u Podgorici 1918. godine.

U spisku konfiskovane imovine dinastije Petrović je upisana i Dvorska kapela, odnosno sporna crkva.

“Crkva na Kruševcu, u toku cijelog perioda vođenja katastarske evidencije-period od 1954. godine, uvijek je pripadala Dvorskom kompleksu na Kruševcu i dijelila njegovu sudbinu i namjenu (Dobro bolnice Kruševac, Medicinski centar, Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja Josip Broz Tito, Centar savremene umjetnosti) i bila u društvenoj, odnosno državnoj svojini”, zaključuje se u podnesku države.

Suđenje se nastavlja 29. novembra, do kada bi Mitropolija trebala da se izjasni na podnesak države.

Viši sud dva puta ukidao je presudu Jegdića, kojom je odlučeno da državi pripada crkva Svetog Dimitrija, u okviru kompleksa Dvorca kralja Nikole na Kruševcu.

U postupak se uključio i Centar savremene umjetnosti, prema ukidnom rješenju suda, koji traži upravljanje dvorskim kompleksom bivše dinastije.

Predstavnici Mitropolije u protivtužbi tvrde da nikada nijesu imali problema sa sadašnjim Centrom savremene umjetnosti, niti se ikada pominjalo da je to njihovo.

Saopštili su i da je nesporno da je to vjerski objekat i pitali od kada je država vlasnik sakralnih objekata.

Bonus video: