Na Skadarskom jezeru zaplijenjeno i pušteno u vodu preko 600 kg ribe

"Nelegalno izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava čitav živi svijet u području u kome se vrši nelegalni ribolov"
133 pregleda 0 komentar(a)
Skadarsko jezero Služba zaštite, Foto: NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero Služba zaštite, Foto: NP Skadarsko jezero
Ažurirano: 19.10.2016. 13:38h

Služba zaštite NP Skadarsko jezero zaplijenila je oko 50 mreža kojima su NN lica pokušala da, takozvanim građenjem, na nedozvoljen način izlove veću količinu ribe.

Nadzornici su, kako je saopšteno iz NP Skadarsko jezero, u mrežama pronašli 600 do 700 kilograma ribe koju su pustili u vodu.

"Nelegalno izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava čitav živi svijet u području u kome se vrši nelegalni ribolov. Region Skadarskog jezera predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta na prostoru zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope. Upravo zbog svojih prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Skadarsko jezero je 1983. godine proglašeno četvrtim crnogorskim nacionalnim parkom; 1989. godine dobilo je IBA status (Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica), a 1995. godine je upisano na Ramsar listu - Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je zaštita biodiverziteta i kulturno – istorijskih vrijednosti parkova jedan je od osnovnih zadataka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

"Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo je jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih subjekatau očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja. Nacionalni parkovi Crne Gore upozoravaju sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenu lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima", saopšteno je.

Iz NP Skadarsko jezero dodaju da svaki vid uzurpacije zaštićenog prostora građani mogu prijavite na broj telefona Službe zaštite 067/344-496.

Bonus video: