Sezona za nama: Manje vatre u šumi, više na objektima

Ukupno je bilo 24 požara na raznim objektima i četiri požara na otvorenom”, kazao je „Vijestima“ komandir SZS Tivat Zoran Barbić
112 pregleda 1 komentar(a)
vatrogasci, Foto: Arhiva Vijesti
vatrogasci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.10.2016. 17:58h

Tokom četiri mjeseca ljetnje turističke ali i požarne sezone, pripadnici Službe zaštite i spasavanja imali su 35 intervencija, od čega se 28 slučajeva odnosilo na gašenje požara.

“Požara na otvorenom oprostoru gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, imali smo ovog ljeta manje nego ostalih godina, ali je zato značajno povećan broj intervencija na gašenju požara na objektima i drugih intervencija. Ukupno je bilo 24 požara na raznim objektima i četiri požara na otvorenom”, kazao je „Vijestima“ komandir SZS Tivat Zoran Barbić.

Osim toga, tivatski vatrogasci u nekoliko navrata pružali su pomoć kolegama iz drugih gradova, učestvujući u gašenju požara u Kotoru i Ulcinju.

Na domaćem terenu, najizazovnija intervenicija bilo je gašenje velikog požara na supermarketu “Aroma” u centru grada 22.jula kada je spriječeno širenje vatre na obližnje stambene zgrade i hotel “Mimoza”, kao i gašenje požara 6. jula u dijelu strojarnice oko 300 miliona dolara vrijedne, 124 metra duge luksuzne superjahte “Katara”, na vezu u Porto Montenegru.

Zahtjevna je bila i intervencija 12. avgusta u akvatorijumu uvale Seljanovo - poslije manje eksplozije, zapalio se osam metara dug gliser.

Zapaljeno plovilo vjetar je nosio prema obližnjoj stanici za snabdijevanje gorivom jahti u Porto Montenegru, a tivatski vatrogasci i osoblje marine uspjeli su da spriječe teške posljedice koje su mogle nastati.

Tivatski vatrogasci ljetos su učestvovali i u dvije akcije traganja za nestalima od kojih je jedna uspješno okončana nalaženjem i spasavanjem teško povrijeđene Tivćanke koja je doživjela saobraćajnu nesreću i automobilom sletjela u provaliju ispod lokalnog puta Kotor - Trojica - Njeguši.

Nažalost, višednevna potraga za nestalim francuskim turistom koji se početkom avgusta izgubio na Vrmcu, nije rezultirala njegovim nalaskom.

Vatrogasci su imali i pet intervencija u otklanjanju posljedica poplava, a osim redovnog posla, pripadnici SZS pomagali su i Komunalnom preduzeću da održava čistoću grada time što su svojim cisternama učestovali u redovnim akcijama pranja ulica i trotoara, za što je utrošeno preko 200 tona vode.

Tokom sezone, SZS Tivat pojačana je angažovanjem devet mladih osoba, od kojih je osam plaćao Porto Montenegro shodno ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji kompanije sa opštinskom Službom zaštite.

Vatrogasna jedinica je izmještena na privremenu novu lokaciju na Seljanovu u prostorijama hotela Tivat, gdje će ostati do završetka izgradnje vatrogasnog doma u Gradiošnici.

Potrošili 20.000 eura za nabavku nove opreme i još toliko će za specijalna odijela za prilaz vatri

U proteklih nekiliko mjeseci Opština Tivat je u nabavku nove opreme za SZS uložila preko 20.000 eura, a toliko vrijedi i novi ugovor o nabavci 13 specijalnih odijela za prilaz vatri.

“Urađeni su sistematski ljekarski pregledi svih pripadnika SZS, pojačana je obuka i svakodnevni trening, a u Policijskoj akademiji u Danilovgradu obavljena je i obuka našeg osoblja iz oblasti pružanja prve pomoći i intervencija prilikom saabraćajnih udesa. U saradnji sa Porto Montenegrom, uskoro će 10 naših vatrogasaca proći i kurs engleskog jezika”, kazao je Barbić.

Objasnio je da SZS Tivat raspolaže sa dva navalna, tri prateća protivpožarna vozila, vozilom za šumske požare i specijalnim tehničkim vozilom, te sa dva terenca i putničkim automobilom.

Za sljedeću godinu planirano je da se Opštini kandiduje kupovina posebnog malog navalnog vozila prilagošenog internecijama u uskim i krivudavim ulicama kakvih je dosta u višim gradskim zonama Tivta, vrijednog oko 50.000 eura, kao i sređivanje Vatrogasnog doma u Radovićima koji koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo Krtoli.

Bonus video: