Marija ostala ispod crte na FLU: Veze bile jače od poena i prijemnog

Prosvjetna inspekcija naložila ponavljanje konkursa zbog nepravilnosti, dekanica Milena Jovićević odbila to da učini...
300 pregleda 27 komentar(a)
Marija Marković, Foto: Privatna arhiva
Marija Marković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 18.10.2016. 17:05h

Podgoričanka Marija Marković tvrdi da nije uspjela da se upiše na Fakultet likovnih umjetnosti, zbog kršenja propisa nadležnih na toj jedinici Univerziteta Crne Gore (UCG).

Ona je “Vijestima” ispričala da je, prema zvaničnoj rang-listi, imala 51,54 poena, a da su primljena tri kandidata sa manje poena.

Uprkos tome, Markovićeva kaže da je ostala ispod crte na konkursu za upis na slikarski smjer, održanom u junu.

Prosvjetna inspekcija ranije je utvrdila da je rang-lista za upis na prvu godinu FLU neregularna i naložila ponavljanje konkursa.

Dekanica Milena Jovićević nije ponovila konkurs, o čemu su “Vijesti” ranije pisale...

Podgoričanka Marija Marković tvrdi da je ostala ispod crte, a da su na Fakultet likovnih umjetnosti primljena tri kandidata sa manje poena...

“Pošto sam imala mnogo pitanja za prodekana, koji je bio predsjednik komisije, zakazala sam razgovor sa njim u ponedjeljak (04.07.) Prodekan tokom razgovora nije imao jasan i precizan odgovor ni na jedno od mojih pitanja. Moram napomenuti da je prodekan, inače profesor vajanja na FLU, mene i moje vajarske radove, koje je imao priliku da vidi, zapamtio i kao što je i sam rekao - očekivao me je na vajarskom smjeru. Sasvim sam sigurna da je to razlog što se na meni prelomilo da bi se upisali kandidati sa vezama, jer su planirali da me 'ubace' na vajanje u drugom roku. Ono što vjerovatno nijesu očekivali jeste da ću se pobuniti”, ispričala je Markovićeva.

Ona je pojasnila da je prijemni ispit “od samog početka bio neozbiljan”.

Istakla je da je na sajtu fakulteta pisalo da, osim obavezne dokumentacije, treba priložiti i nagrade sa međunarodnih i državnih takmičenja, što jasno stoji i u pravilniku UCG-a.

“Međutim, prilikom predaje dokumenta, službenica mi je rekla da mi nagrade nijesu potrebne, iako je jedna od njih nosila jedan bod”.

Markovićeva tvrdi da se prijemni ispit sastojao iz tri dijela - testa opšte kulture, crtanja figure po živom modelu i slikanja mrtve prirode:

“Na testu opšte kulture dobila sam peticu, iz crtanja navodno jedinicu, a iz slikanja trojku”.

Međutim, jedinica iz crtanja, iako kaže da je zasluživala bolju ocjenu, nije upisana.

“Prodekan je, poslije vaganja jesam li ili nisam dobila jedinicu, konačno rekao da jesam. Kada sam pitala da li je moguće da u srednjoj školi četiri godine imam peticu iz crtanja, a da na prijemnom dobijem jedinicu, rekao mi je da nije bio moj dan, da sve tragično shvatam i da su odlučivale nijanse”.

Markovićeva je istakla da je prvorangirana na listi studentkinja, koja je, uprkos tome što je ranije prekinula studije na tom fakultetu, ponovo upisala prvu godinu na budžetu.

Istakla je da je prodekana upitala da li ima pravo na uvid u radove sa prijemnog ispita:

“Prodekan mi je kazao da su o rangiranju kandidata odlučivala velika imena, i da nema potrebe da njihov sud dovodim u pitanje”.

Tada je, kaže, odlučila da napiše prigovor, ali na objavljenoj rang-listi nije bilo informacije o mogućnostima i rokovima za to.

Markovićeva tvrdi da je prigovor podnijela istog dana kada je razgovarala sa prodekanom, ali da je on “sebi dao za pravo da samostalno odlučuje”, pa je isti “odbijen kao neblagovremen”.

Ona kaže da je sporno i što su potpisi članova ispitne komisije bili nečitko napisani i što nije bilo odštampanih imena, pa nije vidjela ko je odlučivao o rangiranju.

Kasnije je Prosvjetna inspekcija utvrdila da su članovi komisije za upis bili članovi ispitne komisije, što se kosi sa pravilnikom UCG.

Markovićeva ne može da vjeruje da rektorka “žmuri na sve”

Markovićeva je kazala da se dva puta obraćala rektorki UCG-a Radmili Vojvodić, ali da joj nikada nije odgovorila.

“Ne mogu da vjerujem da rektorka 'žmuri' na sve ovo, ali znam da je zakon na mojoj strani i da... ne iznosim neistine”.

Kontrolor iz opozicije u Ministarstvu prosvjete Ognjen Jovović ranije je saopštio da će od tog resora tražiti da podnesu krivičnu prijavu protiv Jovićevićeve, ukoliko ne postupi po rješenju Prosvjetne inspekcije.

Inspektor je, između ostalog, konstatovao da su u sastavu komisije za upis bili i članovi ispitne komisije, što nije u skladu sa pravilnikom.

Navedeno je da je upravna komisija neregularno dala sebi za pravo da odlučuje o prigovoru Markovićeve na rang-listu.

Markovićeva je kazala da nije željela da se kandiduje u drugom upisnom roku, kojim je predviđen upis jednog samofinansirajućeg studenta.

“Jer bih pogazila sve što sam rekla i svoj prigovor”.

Markovićeva je rekla da se, prema njenim informacijama, jedan kandidat koji je primljen ispisao i pošao za Sloveniju, ali da je niko nije pozvao, iako je bila “prva ispod crte”.

Istakla je da nije ocijenjena njena mapa radova, koja se obavezno prilaže uz dokumentaciju prilikom upisa.

Bonus video: