Podgorica: U OŠ "Branko Božović" traže djeci pare za fotokopir?

Iz Udruženja Roditelji su naglasili da evidentiraju primjedbe roditelja tokom cijele godine
569 pregleda 6 komentar(a)
OŠ "Branko Božović", Foto: Luka Zeković
OŠ "Branko Božović", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2016. 09:37h

Roditelji djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Branko Božović” u Zagoriču tvrde da nastavnici, mimo propisa, učenicima traže novac za različite aktivnosti.

Majka jednog od učenika kazala je “Vijestima” da u toj školi imaju aparat za fotokopiranje, koji se često kvari, pa im nastavnici gotovo svakog mjeseca traže novac.

Međutim, direktor škole Ranko Vušović tvrdi da je “tako nešto nemoguće” i da ta ustanova “ne daje blagoslov za to”.

“Sve se odluke donose na Savjetu roditelja ili roditeljskim sastancima”, rekao je dodavši da će danas imati preciznije podatke vezano za navode roditelja.

Iz Udruženja Roditelji su naglasili da evidentiraju primjedbe roditelja tokom cijele godine.

“Postoji nekoliko vrsta primjedbi. Da se novac traži, posebno na početku školske godine, za različite vrste kupovina za opremanje učionica i ostalih prostorija, zatim se u školama promovišu vannastavne aktivnosti, osiguranja, knjige... Ima i slučajeva kada se traži novac za organizaciju produženih boravaka”, saopšteno je.

Iz udruženja su kazali da je i dalje na snazi uredba, po kojoj se novac od roditelja ne može tražiti ni za kakve aktivnosti, ali da se njena primjena zaobilazi na nekoliko načina, najčešće davanjem donacija.

“Nijesmo sigurni ni da je rješenje da se sve vrste akcija koje predviđaju prikupljanja novca onemoguće, jer će toga sigurno biti, a i zbog toga što zaista novca nema da se obezbijede neke osnovne potrebe. Zato smatramo da sve te aktivnosti treba sistematizovati i kontrolisati. Da se znaju jasna pravila koja važe za sve škole i da se taj proces kontroliše”, naglasili su.

U Udruženju smatraju da bi najbolje bilo da sve aktivnosti u školi budu besplatne.

Bonus video: