Svjetski dan borbe protiv siromaštva

"Naša organizacija obezbjeđuje humanitarnu pomoć korisnicima kojima je ovaj vid podrške potreban, i kroz redovne programske aktivnosti u okviru brige o starijima, romskoj populaciji, azilantima i drugim ugroženim grupama", kaže se u saopštenju Crvenog krsta
230 pregleda 1 komentar(a)
siromaštvo (ilustracija), Foto: Dnevne vesti.rs
siromaštvo (ilustracija), Foto: Dnevne vesti.rs
Ažurirano: 17.10.2016. 08:23h

Borba protiv siromaštva bila bi kvalitetnija ako bi se svi uključili, u skladu sa mogućnostima i ulogom koju imaju, saopšteno iz Crvenog krsta Crne Gore.

U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1993. godine, službeno je proglasila 17.oktobar za Svjetski dan borbe protiv siromaštva.

Iz Crvenog krsta su kazali da pomažu socijalno najugroženijim porodicama i pojedincima u Crnoj Gori.

Crveni krst je prošle godine distribuirao blizu 43 tone pomoći u hrani, higijenskim artiklima, obući, odjeći, ćebadima, školskom priboru, koja je posredstvom opštinskih organizacija podijeljenja za oko 1,5 hiljada socijalno ugroženih porodica i 650 porodica romske populacije.

Navodi se da su podijelili i 191 komad invalidskih kolica i organizovali ljetovanja i ostale vidove podrške za socijalno najugroženiju djecu i porodice.

Crveni krst su kazali da su podijelili polovnu obuću i odjeću u opštinskim organizacijama.

Navodi se da je novac za te distribucije obezbijedio Crveni krst Crne Gore, iz sopstvenih rezervi, kroz donacije građana u akcijama prikupljanja pomoći i uz pomoć donatora.

"Naša organizacija obezbjeđuje humanitarnu pomoć korisnicima kojima je ovaj vid podrške potreban, i kroz redovne programske aktivnosti u okviru brige o starijima, romskoj populaciji, azilantima i drugim ugroženim grupama", kaže se u saopštenju Crvenog krsta.

Navodi se da će, povodom 17. oktobra Dana borbe protiv siromaštva, Crveni krst održati predavanja za učenike OŠ „Mahmut Lekić“, iz Tuzi, koji će pomoć koju su prikupili uručiti predstavnicima Gradske organizacije Crvenog krsta Tuzi.

Kako su kazali kompanija Montenomaks C&L se priključila globalnoj kampanji kompanije FedEx, čiji su ovlašćeni predstavnici za Crnu Goru, i povodom Dana siromaštva će donirati pomoć u vidu hrane i osnovnih životnih namirnica za socijalno ugrožene porodice.

Ističe se da će sva prikupljena pomoć posredstvom Crvenog krsta, biti proslijeđene onima kojima je najpotrebnija.

Navodi se da će Crveni krst Crne Gore i u narednom periodu pomagati ugrožene kategorije koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i različitim aktivnostima animirati članove zajednice da doprinesu kako bi kvalitet života ove populacije bio unaprijeđen.

Bonus video: