Iz muzeja Ganića kula pomogli FK Ibar sa 2.800 eura

Predsjednik FK Ibar je gradonačelnik Ejup Nurković, a na čelu muzeje je njegov rođeni brat Resko
98 pregleda 0 komentar(a)
Ganića kula, Foto: Ćemovsko polje
Ganića kula, Foto: Ćemovsko polje
Ažurirano: 15.10.2016. 19:49h

Iz zavičajnog muzeja Ganića kula koji se finansira iz budžeta Opštine Rožaje prebačeno je 2.800 eura na račun Fudbalskog kluba Ibar.

Predsjednik FK Ibar je gradonačelnik Ejup Nurković, a na čelu muzeje je njegov rođeni brat Resko.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakon o finansiranju lokalne samouprave zabranjuju budžetskim jedinicama raspolaganje novcem mimo predviđenog plana i programa.

Svako postupanje izvan toga, tvrde pravnici sa kojima su "Vijesti" razgovarale, predstavljaju nenamjensko trošenje budžetskih para, odnosno zloupotrebu službenih ovlaštenja.

Programom rada sa finansijskim planom muzeja za 2016. godinu, koji je usvojila rožajska Skupština, ne postoji stavka kojom se predviđaju donacije drugim pravnim subjektima.

“Vijestima” je potvrđeno da je transakcija obavljena 30. septembra. To je učinjeno po odobrenju predsednika Savjeta muzeja Idriza Nurkovića, Ejupovog i Reskovog rođaka, koji je zaposlen kao knjigovođa u njihovoj porodičnoj firmi “Nursal”.

”Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa Rešadom Nurkovićem, jer je broj poznat bio isključen prethodnih dana.

Predsjednik Ibra i Opštine Rožaje nije odgovarao na pozive “Vijesti i sms.

Ejup se 26. septembra zahtjevom za finansijsku pomoć obratio muzeju, odnosno bratu, požalivši se na na loše finansijsko stanje.

“Bili smo slobodni da vas zamolimo za finansijsku pomoć shodno vašim mogućnostima... U nadi da ćete sagledati opravdanost ovog zahtjeva unaprijed se zahvaljujemo”, stoji u Ejupovom zahtjevu.

Četiri dana kasnije, u muzeju su odlučili da FK Ibar pomognu sa 2. 800 eura.

Na račun FK iz muzeja je ranije prebačeno još 2.000 eura, saznaju “Vijesti” od upućenih izvora.

Na osnovu usvojenog plana, muzej u 2016. godini raspolaže sa 92.728 eura, od čega ce na zarade i doprinose biti potrošeno blizu 69.000. Planirani izdaci za materijal (kupovinu muzejskih predmeta, stručne literature, nabavku kancelarijskog materijala, tehničke opreme...) iznose 2. 770 eura, a za usluge interneta, obezbjeđenja objekta, službena putovanja i drugo 8.340 eura. Za tekuće održavanje i komunalne usluge planirano je 870 eura, a za projekte Ministarstva kulture 12.000 eura.

Duguju dvije plate i doprinose od februara, ali za fudbal imaju

Dok pomažu rad FK Ibar, zaposlenima u muzeju se duguju dvije plate, a doprinosi im nijesu uplaćeni od februara ove godine, potvrđeno je “Vijestima”.

Finansijskim planom muzeja za ovu godinu planiran je izdatak od 500 eura za kupovinu muzejskih predmeta, odnosno eksponata.

To je skoro šest puta manje para za osnovnu djelatnost Ganića kule od jednokratne pomoći upućene FK Ibar.

Bonus video: