Budva: Bratstvo Niklanovića obavijestilo vlasti SAD o krađi njihove đedovine

Familija Niklanović je od 1900. godine, prema Austrougarskim mapama i starom državnom katastru, područje arhive Budva, vlasnik zemlje od 51.093,59 m2, na katastarskoj parceli broj 5, KO Reževići. Postupak o pravnoj svojini “otuđene” parcele započet je još 2006. godine pred Osnovnim sudom u Kotoru i traje do danas
158 pregleda 5 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.10.2016. 16:40h

Bratstvo Niklanovića obavijestilo je vlasti SAD, Hrvatske, Slovenije i Srbije o postupicima Crne Gore prema njihovoj imovini, koju im je Opština Budva prodala kiparskoj kompaniji Danebruk limited

"Bratstvo Niklanović, odlučno u namjeri da istraje u borbi za pravo na imovinu koja joj je u Crnoj Gori oduzeta, obavijestilo je nadležne organe u svim državama u kojima ima svoje članove o postupcima crnogorskih vlasti i povredi njihovih prava garantovanih međunarodnim konvencijama.

Uz predstavku protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, bratstvo Nikanović je uputilo dopise nadležnim institucijama u Crnoj Gori, a zatražilo je zaštitu i od vlasti SAD, Hrvatske, Slovenije i Srbije povodom kršenja njihovih prava zagarantovanihUstavom Republike Crne Gore i EvropskomKonvencijom o ljudskim pravima", navodi se u saopštenju Hristov consulting ovlašćene PR konsultanske kuće familije niklanović.

Naime, dvadeset i tri porodice iz bratstva Niklanović,državljani SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije,već deset godina vode spor pred crnogorskim sudovima za dokazivanje svog vlasništva u Budvi koje im pripada više od 100 godina. Opština Budva je još 2002. godine bez i jednog dokumenta, čak i bez rješenja prevela zemlju Niklanovića u opštinsku, a potom prodala stranom pravnom licu, Danebrook Limitedu, koji čak nije bio registrovan za rad u Crnoj Gori u vrijeme potpisivanja tog kupoprodajnog ugovora.

„Kako smo iscrpili sva pravna sredstva u Crnoj Gori, došli smo do odluke da podnesemo predstavku Evropskom sudu za ljudska prava i u tome ćemo istrajati. Nećemo dozvoliti da nam naše vjekovno vlasništvo bude otrgnuto. Svjesni smo da slučajeva poput našeg ima još u Crnoj Gori i da većina tih ljudi smatra da je to normalno stanje stvari, međutim za državu koja pretenduje da bude pravna i želi članstvo u EU to je nedopustivo”, rekla je Milica Mitrović, američka državljanka i jedna od članica bratstva Niklanovića.

„Uz ovaj proces koji će se voditi u Strazburu, odlučili smo da se obratimo i državama čiji smo državljani, kako bismo od njih dobili odgovarajuću zaštitu. Vjerujemo da Crna Gora ima kapaciteta da preispita funkcionisanje svog pravnog sistema, te da rješava probleme i štiti prava svojih i stranih državljana“, dodao je David Kentera, hrvatski državljanin i član bratstva Niklanović.

Bratstvo Nikalnovića , kako navode, još nije dobilo odgovore ni od jedne nadležne institucije u Crnoj Gori kojima se obratilo povodom svog slučaja. Odgovori bratstvu Niklanović nisu stigli ni od Ministarstva pravde Crne Gore, Ministarstva za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, Ombdusmana Crne Gore, Sudskog savjeta Crne Gore.

Takođe, obavješteni su i nisu odgovorili Opština Budva, Odbor Skupštine Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i upravu, Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore, Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Ustavni odbor Skupštine Crne Gore, Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore.

Familija Niklanović je od 1900. godine, prema Austrougarskim mapama i starom državnom katastru, područje arhive Budva, vlasnik zemlje od 51.093,59 m2, na katastarskoj parceli broj 5, KO Reževići. Postupak o pravnoj svojini “otuđene” parcele započet je još 2006. godine pred Osnovnim sudom u Kotoru i traje do danas.

Ustavni sud Crne Gore odbacio je žalbu oštećenih porodica zbog povrede ljudskih prava koji se vodi u vezi utvrđivanja ništavnosti ugovora o nepokretnosti koji je opština Budva zaključila sa stranim pravnim licem Danebrook Limited sa Kipra 25. jula 2006. godine.

Odbacivanjem žalbe Niklanovića zbog povrede ljudskih prava pred Ustavnim sudom Crne Gore stvorili su se uslovi za podnošenje predstavke Evropskom sudu za ljudska prava, s obzirom na to da dokazi jasno pokazuju da se prodaja zemlje dogodila prije nego što je Dnebrook limited bio registrovan za rad u Crnoj Gori.

Naime, familija Niklanović je , podsjećaju, povodom ovog slučaja pokrenula postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru koji je na osnovu izvedenih dokaza, tri puta ugovor između opštine Budva i Danebrook Limited sa Kipra proglašavao ništavnim. Posljednji put 09.06.2014.godine. Viši sud u Podgorici ukidao je prvostepene presude i vraćao na ponovno suđenje, da bi treći put 23.01.2015. preinačio presudu suda u Kotoru, odbio tužbeni zahtev Niklanovića kao neosnovan i donio presudu u korist tuženih.

Niklanovići su nakon ove presude pokušali da ostvare svoja prava i podnijeli su reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, Vrhovni sud donio je presudu u korist opštine Budva i Danebrook Limited sa Kipra, čime je, pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, okončanpostupak na štetu tužilaca.

Nikalnoviće u sporu zastupaju advokati Nikola Martinović i Marko Milošević iz Podgorice.

Bonus video: