JAVNA RASPRAVA O DVA DUP-A U GOLUBOVCIMA

Rogošić: Put da ne prave na privatnoj zemlji

Rasprava o ovom dokumentu će trajati do 20. oktobra
51 pregleda 1 komentar(a)
od aerodroma do Baljače, Foto: Arhiva Vijesti
od aerodroma do Baljače, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.10.2016. 15:32h

Mještanin Balijača Savo Rogošić je na javnoj raspravi o Detaljnom urbanističkom planu “Balijače - Mojanovići- dio A “ imao primjedbu da se njegova parcela, kao i nekoliko parcela komšija, prema nacrtu DUP-a, sužavaju zbog putne infrastrukture, dok se na račun iste ne zauzima opštinsko zemljište.

„Tražimo da se ovaj put izmjesti“, izjavio je Rogošić.

Predstavnici Sekretarijata i predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić, naveli su da ovaj zahtjev ima osnova, te da će ga razmotriti. Rasprava je održana u KIC-u “Golubovci”.

Nacrtom DUP-a “Balijače - Mojanovići- dio A“, predviđeno je da prostor od oko 109,11 hektara, bude namijenjen za stanovanje, mješovitu namjenu i površine za poljoprivredu.

“Najveća dozvoljena spratnost na površini mješovite namjene i na površini stanovanja malih gustina iznosi prizemlje i dva sprata, dok je na površini poljoprivredne namjene - suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje”, kazala je obrađivač planaMilena Vulević.

U Nacrtu se navodi da ukupna površina urbanističkih parcela u zahvatu plana iznosi 542.184 metra kvadratna.

U Nacrtu je objašnjeno da osnovu za planirano stanje predstavlja mreža saobraćajnica utvrđena Prostorno - urbanističkim planom Podgorice (PUP) i definisani koncept namjene površina u zoni zahvata. Najvažnija saobraćajnica, kako se navodi, ostaje prilaz aerodromu, odnosno, saobraćajnica koja prolazi sjevernom granicom zone zahvata.

Mirka Klikovca je interesovalo da li su planovima predviđeni i objekti za društvene potrebe poput vrtića i škola.

„S obzirom da je ovo područje u fazi urbane tranzicije očekujemo da će pretrpjeti promjene i da će se stanovništvo povećati, pa će se pojaviti potreba za školom ili vrtićem“, navela je Vulević, dodajući da su planirani DUP-om.

Rasprava o ovom dokumentu će trajati do 20. oktobra.

Između ograde groblja i aerodroma pet metara prostora

U Golubovcima je juče održana i centralna javna rasprava o nacrtu lokalne studije lokacije „Centralno groblje Golubovci“, ali interesovanja za ovu raspravu među mještanima nije bilo.

„Do sada nismo dobili nijednu primjedbu, postoji mogućnost da do kraja rasprave 24. oktobra stigne primjedba, ali ih ne očekujemo jer su građani dali suglasnost“, kazala je Zorica Rakčević iz Sekretarijata za planiranje prostora.

Groblje će se graditi pored Aerodroma u Golubovcima.

Iz „ Aerodroma” u Golubovcima su se zahvalili na uvažavanju zahtjeva da se između buduće ograde centralnog groblja Golubovci i zaštitne aerodroma „Podgorica”, ostavi slobodan prostor u rastojanju od najmanje pet metara.

Preporučujemo za Vas