Vlahović: Neki će i umrijeti čekajući pravdu

“Tužilaštvo se nije oglašavalo o našoj prijavi... Spremamo se da uskoro posjetimo i premijera, kako bismo predočili naše sumnje”
72 pregleda 2 komentar(a)
Rajko Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Rajko Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.10.2016. 14:59h

Predstavnik oko 350 bivših radnika - sadašnjih akcionara kolašinskog Ski centra Rajko Vlahović, saopštio je da je ogorčen jer se specijalno državno tužilaštvo još nije oglasilo povodom krivične prijave koju su podnijeli prošle godine.

Vlahović je juče podsjetio da je krivična prijava podnesena protiv bivšeg stečajnog upravnika Srećka Medenice, firme „Bepler Džejkobson“ i bivšeg predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića.

Oni se sumnjiče da su počinili krivična djela prouzrokovanje lažnog stečaja, zloupotreba ovalašćenja u privredi i zloupotreba procjene i službenog polažaja i nesavjestan rad u službi.

“Tužilaštvo se nije oglašavalo niti imamo povratnih informacija. Spremamo se da uskoro posjetimo i premijera, kako bismo mu predočili naše sumnje... Očekujemo i od tužilaštva brzu reakciju, jer ćemo sigurno istrajati u ovom procesu, pa makar pravdu tražili i pred međunarodnim sudovima. Iako je posve moguće da će mnogi manjinski akcionari pomrijeti prije nego što dočekaju pravdu“, kazao je Vlahović na konferenciji za medije.

On je podsjetio da je u preduzeće uveden stečaj u martu 1998. godine, “bez ikakvog zakonitog razloga”.

Tvrdi da su obaveze prema dužnicima tada bile neznatne i iznosile su svega dva odsto imovine firme.

Zbog takvog načina uvođenja stečaja, odmah je uložena žalba, pa je Vrhovni sud usvojio i ukinuo nezakonito rješenje.

Uprkos tome, kaže on, Privredni sud je nastavio vođenje stečaja - prema ukinutom rješenju.

“Privredni sud je bio karika u lancu onih koji su omogućili da sumnjiva firma 'Bepler i Džejkobson' profitira na štetu javnog interesa i na štetu radnika. Podsjećam da je za svega 550.000 eura prodato 147 000 m2 zemljišta, kao i žičara Ćupovi i tri ski lifta, dva restorana, vodohvat i vodovod Jezerine - Bljušturni do, tabač snijega... Da je samo prodavano zemljište, to bi bila smiješna cijena, jer je prodato po nešto više od 3 eura po kvadratu. Jasno je čiji je interes bila prodaja. Opštedruštveni sigurno nije”.

Vlahović je ocijenio da je Zoran Ćoćo Bećirović, koji se pominje kao vlasnik kolašinskog Ski centra, trenutno potpuno zanemario interese manjinskih akcionara.

Iako je, kako tvrdi Vlahović, udio manjinskih akcionara u imovini prduzeća oko 13 procenata, do sada nikada nijesu obaviješteni o svojim pravima, niti im je isplaćena dividenda.

Bonus video: