Sektor za hidrografiju dobio novu modernu opremu

Novi multibeam sonar koji je isporučen SHO-u ovih dana, značajno će unaprediti sposobnosti crnogorske državne hidrografske službe jer je korišćenje ovog modernog uređaja nezamjenjivo u hidrografiji, batimetriji, snimanju pomorskih instalacija, traženju potonulih objekata, kao i u prikupljanju podataka vezanih za očuvanje životne sredine
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2016. 09:37h

Sektor za hidrografiju i okeanografiju (SHO) Zavoda za hidrometeorologiju ni seizmologiju Crne Gore (ZHMS) dobio je novi najmoderniji tzv. multibeam sonar (višesnopni ultrazvučni dubinomjer) norveškog proizvođača „Norbit Subsea“, vrijedan 137.500 eura.

Nova oprema nabavljena je u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske „CoRE“ u kome ZHMS nastupa u partnerstvu sa Hrvatskim hidrografskim institutom iz Splita, JP „Morsko dobro“ iz Budve i Institutom za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku. Projekat vrijedan ukupno skoro 570 hiljada eura, finansira se iz sredstava bespovratne pomoći EU, a usmjeren je na razvoj prekogranične saradnje u zajedničkim istraživanjima mora i podizanju svijesti o potrebi zaštite mora.

Fokus na crnogorskoj strani, stavljen je na nabavku nove moderne opreme za SHO kako bi se on dodatno osposobio da efikasno odradi svoj dio posla u monitoringu uticaja snage valova na dijelu crnogorske obale, praćenju erozije, monitoringu struja i drugih parametara koji se odnose na sigurnost plovidbe.

Novi multibeam sonar koji je isporučen SHO-u ovih dana, značajno će unaprediti sposobnosti crnogorske državne hidrografske službe jer je korišćenje ovog modernog uređaja nezamjenjivo u hidrografiji, batimetriji, snimanju pomorskih instalacija, traženju potonulih objekata, kao i u prikupljanju podataka vezanih za očuvanje životne sredine. Upotrebom multibeam sonara koji radi po principu emitovanja i prijema od prepreke odbijenih ultrazvučnih talasa, dobija se izvanredno precizna slika svega što se pod vodom nalazi.

„Uz sam sonar, dobili smo i integrisani pozicioni sistem i specijalni softver za prikupljanje i obradu podataka. U toku je 14-to dnevni trening i obuka osoblja koju obavlja Majk Matšler, hidrograf i instruktor firme „Norbit Subsea“ iz Trondhajma.“- kazao je „Vijestima“ juče hidrograf u SHO i Mornarici Vojske Crne Gore, kapetan korvete Branislav Gloginja. Uz njega, obuku za korišćenje novog sonara ovih dana u Tivtu prolazi i pomorski kartograf u SHO Radovan Kandić, a koji je specijalističku kartografsku obuku prethodno završio u Sauthemptonu u Velikoj Britaniji.

„Novi sonar zadovoljava sve standarde Međunarodne hidrografske organizacije IHO za prikupljanje batimetrijskih podataka i daje preciznu trodimenzionalnu sliku podmorja, a može se koristiti do dubine od 500 metara, zavisni od temperature i drugih parametara morske vode. Stoga je sistem uparen sa sondom za mjerenje brzine rasprostiranja zvuka kroz vodu, kao i preciznim sistemom za globalno pozicioniranje, pa se dobijaju vrlo pouzdani i precizni podaci za izradu pomorskih karata“, istakao je Gloginja.

Pomoć pri instalaciji nove opreme na hidrografski čamac ČH-1 pružila je kompanija „Navar“ iz Tivta koja radi i na izradi još jedne mobilne instalacije što će omogućiti da se sonar privremeno postavlja i na druga manja plovila SHO. Prva mjerenja novim uređajem obavljena su ovih dana u akvatorijumu uvale Bonići kod Tivta gdje je već precizno snimljen profil morskog dna i dubine ispred tamošnje marine i brodogradilišta.

„Plan je da polovinu od ukupno 14 dana predviđenih za obuku osoblja SHO, provodemo na moru praktično radeći sa sonarom i pratećom opremom, a ostatak je predviđen za rad u kabinetima na treningu za pravilno podešavanje opreme, odnosno na softveru za obradi prikupljenih podataka.“- kazao je viši hidrograf i instruktor „Norbita“ Majk Matšler koji je ujedno i predsjednik Hidrografskog društva Zapadne obale SAD.

Galerija

Bonus video: