Majke iz Rožaja prstom uprle u Jeliće

Vukica Jelić odbacila optužbe da je iko u Zavodu odgovoran i istakla da žali “što su majke podlegle političkom uticaju”
2 komentar(a)
Majke iz Rožaja
Majke iz Rožaja
Ažurirano: 14.10.2016. 06:51h

Majke iz Rožaja koje mjesecima protestuju jer ne mogu da ostvare pravo na naknadu sastale su se juče sa vrhovnim državnim tužiocem Ivicom Stanković i ponovo nastavile štrajk ispred zgrade Vlade.

Predstavnica majki Rafeta Murić kazala je da su Stankovića obavijestile da sumnjaju da je uništena dokumentacija, kojom treba da dokažu da su najmanje 15 godina bile na Birou rada.

“Stanković nam je rekao da će uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti i da će obavijestiti javnog tužioca u Rožajama da se utvrdi šta je u pitanju”, naglasila je.

Murićeva je istakla da su Stankoviću predočile da sumnjaju da su u, kako je rekla, aferu i skandal uništavanja dokumentacije umiješani i bračni par Zoran i Vukica Jelić.

Predstavnica vlasti u Zavodu za zapošljavanje Vukica Jelić kazala je da su neistinite tvrdnje da je bilo ko iz te ustanove, a najmanje direktori, kriv za njihovo neostvarivanje prava na naknadu.

Kazala je da “žali što su majke podlegle političkom uticaju”.

Inspektorka Fetija Radončić nedavno je, prilikom kontrole rožajskog Biroa rada, ustanovila da arhivska građa u toj ustanovi nije uništena i da se čuva u skladu sa Zakonom.

Inspektorka je konstatovala da je Biro rada Rožaje od 2002. godine evidencije iz oblasti zapošljavanja vodio u papirnoj formi, a od tada u elektronskoj.

“Od ukupnog broja kartona (9.250) iz predmetne evidencije, kartoni nezaposlenih lica, ima još 1.353 koji se još nalaze u papirnoj formi, čiji je proces mikrofilmovanja u toku, tako da se u elektronskoj bazi podataka nalaze podaci svih aktivno nezaposlenih lica, koja su se prije 2002. godine vodila u papirnoj formi”, utvrdila je ona.

Pravo na naknadu od 336 eura imaju majke koje su rodile troje ili više djece, a imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža.

Na naknadu od 192 eura imaju pravo majke sa minimum troje djece, a koje su na evidenciji nezaposlenih bile najmanje 15 godina.

Bonus video: