Doris Pak počasna građanka Herceg Novog

Povelja Herceg Novog se dodjeljuje počasnom građaninu, odnosno licima koja su naročito zaslužna za razvitak i afirmaciju grada ili su njihov život i rad na drugi način vezani za Herceg Novi
75 pregleda 1 komentar(a)
Doris Pak, Foto: Slavica Kosić
Doris Pak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.10.2016. 13:27h

Zvanje počasne građanke Herceg Novog dodijeljeno je Doris Pak, predsjednici Evropske partije žena, predsjednici Instituta "Robert Šuman", predsjednici Fondacije za francusko-njemačku kulturnu saradnju i generalnoj sekretarki Francusko-njemačkog visokog savjeta kulture. Žiri za dodjelu Oktobarske nagrade i Povelje Herceg Novog je na današnjoj sjednici odluku donio jednoglasno.

"Pak je ličnost koja je doprinijela afirmaciji projekta kandidture Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, kao i samog grada pred relevantnim evropskim institucijama", stoji u obrazloženju predsjednice Opštine Nataše Aćimović kao predlagača.

"Svojim ličnim učešćem u manifestaciji "Evropski forum žena – Nove perspektive – Bez šminke", zajedno sa "Lux Prize vikendom" – revijom filmova koji su dobili nagradu Evropskog parlamenta, doprinijela je ustostavljanju partnerskog odnosa Opštine Herceg Novi i Evropskog parlamenta, a isto tako je promovisala žensko preduzetništvo i puno ostvarivanje prava žena, navodi se u predlogu.

Kako je istaknuto, Pak je potom na ličnu inicijativu afirmisala Herceg Novi na evropskoj sceni, što je rezultiralo pozivima ovlašćenim predstavnicima Opštine da učestvuju u nizu međunarodnih konferencija na kojima do sada nije bilo predstavnika crnogorskih gradova.

Žiri koji je donio odluku čine predsjednik Đuro Prijić i članovi: Maja Bakrač, Tamara Vukašinović, Tatjana Ateljević, Marko Poznanović, Vesna Babović, Gojko Matijašević, Jovan Subotić i Dragan Mračević.

Povelja Herceg Novog se dodjeljuje počasnom građaninu, odnosno licima koja su naročito zaslužna za razvitak i afirmaciju grada ili su njihov život i rad na drugi način vezani za Herceg Novi.

Bonus video: